Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jubileumi négysáncra készül az elit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken Oberstdorfban kezdődik a síugrók jubileumi, 60. Négysáncversenye, amelyen a tradicionális sorozat történetének legnagyobb pénzdíja, egymillió svájci frank is gazdára találhat, ha egy ugró mind a négy viadalon diadalmaskodik.

A szervezőbizottság, valamint a német és az osztrák sportági szövetség által felajánlott, 250 millió forintnak megfelelő pénzösszeget természetesen nagyon nehéz lesz megszerezni, már csak azért is, mert a Négysáncverseny 60 éves történetében csupán egyszer, a 2001/2002-es eseményen fordult elő, hogy mind a négy állomáson ugyanaz a versenyző - a német Sven Hannawald - nyert.

"Mindenképpen szerettük volna a lehető legkülönlegesebbé tenni a 60. alkalmat, ezért találtuk ki a soha korábban nem látott extra prémiumot" - mondta Alfons Schranz, a Négysáncverseny elnöke.

A sorozat győztese természetesen akkor is részesül pénzdíjban, ha nem nyeri meg mind a négy eseményt, ugyanis a végső sikerért mindenképpen jár a 20 ezer svájci frankos (5 millió forint) jutalom.

"Az egymilliós plusz díjazás miatt a 60. Négysáncverseny olyan izgalmas lesz, mint még soha" - fogalmazott Stefan Huber, az esemény ügyvezetője. "A síugrók számára nehezebbé válik a viadal, biztos, hogy jobban fognak izgulni, mint korábban, s a nézők is sokkal kiélezettebb küzdelmet láthatnak majd."

Az elmúlt három évben az osztrák ugrók fölénye jellemezte a hagyományos eseményt: 2009-ben Wolfgang Loitzl, tavaly Andreas Kofler, idén januárban pedig Thomas Morgenstern győzött. Ráadásul a 12 állomásból kilencen Ausztria képviselői diadalmaskodtak, rajtuk kívül csak a svájci Simon Ammann (2008, 2011) és a norvég Tom Hilde (2011) könyvelhetett el részsikert.

A Világkupa-sorozatba tartozó esemény pénteki első állomását vasárnap a Garmisch-Partenkirchen-i követi, majd a mezőny átköltözik Ausztriába, s jövő szerdán Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.