eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az oroszok bedarálták a svédacélt

Oroszország magabiztos, okos játékkal 2-0-ra verte Svédországot, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé az osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokságon. Guus Hiddink szövetségi kapitány fiai a négy közé jutásért Hollandia ellen lépnek pályára, Svédország elbúcsúzott a tornától.

Bár a meccset a svédek várhatták valamivel nyugodtabban - hiszen nekik egy döntetlen is elég lett volna, hogy továbbjussanak -, az első percekben az oroszokon sem látszott, mekkora a tét. A játék azonban csak a mérkőzés első tíz percében volt kiegyenlített, onnantól kezdve egymást érték az orosz lehetőségek, bár előfordult, hogy a támadók - akárcsak a spanyolok elleni összecsapáson - egymást zavarták a tizenhatoson belül.

Az orosz nyomás a 24. percben érett góllá: a jobb szélről érkező beadást Anjukov passzolta az egyedül érkező Pavljucsenkónak, aki a hosszú sarokba lőtt (1-0). Három perccel később megvolt az első svéd helyzet is: Henrik Larsson a felső lécet lőtte ki.

A következőkben kicsit visszavettek az oroszok, ám még így is veszélyesebb helyzeteket dolgoztak ki, mint az immár az életben maradásukért küzdő svédek. A 36. percben akár megszülethetett volna a második orosz gól is, Pavljucsenko hatalmas kapufát lőtt; a kipattanót Zirjanov fejelte kapura, ám a földön fekvő Isaksson menteni tudott. A félidő végét aztán megnyomták a svédek, a remekül védő Akinfejev azonban mindig a helyén volt.

Tanácstalanul

A második félidő bebizonyította, hogy Guus Hiddink jól döntött, amikor végül jelölte a kezdőcsapatba az eddig eltiltását töltő Andrej Arsavint. Az oroszok 10-ese az első félidőben is többször villant, az 54. perctől azonban már gól is fűződött a nevéhez: egy villámgyors kontra után Zsirkov kapott jó labdát a szélen, majd beadta a középen, Mellberget megelőzve érkező támadónak, aki vetődve lőtte ki a bal alsó sarkot.

A következőkben hiába játszottak fölényben a svédek, helyzetig nem jutottak. Sőt, jött az újabb orosz lehetőség: ismét Arsavin tört kapura, majd Zsirkov szabadrúgásból veszélyeztetett. A 80. percben az orosz válogatott csaknem megszerezte harmadik gólját: Zirjanov hatalmas kapufát lőtt, a kipattanót a remekelő Arsavin tette vissza. A befejezés Szaenkóra várt, ő azonban nem tudott élni a lehetőséggel.

A még csak 22 éves Akinfejevnek az utolsó negyedórában több dolga volt, mint addig az egész mérkőzésen, de kapuját nem tudták bevenni a svédek, pedig Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic is tette a dolgát. A sárgamezes védőknek és Isaksson kapusnak az utolsó percekben komoly fejfájást okoztak a megtáltosodott oroszok - elsősorban Arsavin és Zsirkov - kontrái, ám újabb gól nem esett.

Az oroszok így is boldogok lehetnek: az együttes a Szovjetunió felbomlása óta még nem tudta legyőzni a svéd válogatottat, és egyik világversenyen sem tudott továbbjutni a csoportkörből. Guus Hiddink fiai a legjobb négy közé kerülésért Hollandiával játszanak majd.

Az orosz válogatott ellen csak időnként megvillanni tudó svédek búcsúznak a tornától, a magyar közönség azonban hamarosan újra láthatja őket. A Magyarországgal egy világbajnoki selejtezőcsoportba sorsolt sárgamezesek szeptember 10-én fogadják nemzeti tizenegyünket.

Jegyzőkönyv:

Oroszország - Svédország 2-0 (1-0)

Oroszország:
Akinfejev - Anjukov, Ignasevics, Kologyin - Biljaletgyinov (Szaenko, 66.), Zsirkov, Zirjanov, Szemsov, Szemak - Arsavin, Pavljucsenko (Bisztrov 90.)

Svédország:
Isaksson - Hansson, Mellberg, Stoor - Andersson (Kallström 56.), Ljungberg, Nilsson (Allbäck 79.), A. Svensson - Elmander, Ibrahimovic, H. Larsson

Gól: Pavljucsenko (24.), Arsavin (50.)

Sárga lap: Isaksson (10.), Elmander (49.), Szemak (57.), Arsavin (63.), Kologyin (75.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Andrej Szergejevics Arsavin

Az 1981-es leningrádi (igen kérem, akkoriban még így hívták a gyönyörű orosz várost) születésű Andrej a Szmena futballiskola neveltje. 1999-ben és a következő év elején a Zenit-2-ben, a második vonalban futballozott. 2000-ben került be a Zenit első csapatába, ahol hamarosan felhívta magára a válogatók figyelmét is technikás játékával. (Első mérkőzését a Bradford ellen, az Intertotó-kupában játszotta, 2000. augusztus 2-án.)

Az elmúlt években az orosz bajnokság legjobb játékosává érett, vezéralakja a holland Dick Advocaat keze alatt a moszkvai klubok egyeduralmát megtörő, immár szentpétervári Zenitnek. 2007-ben az Év játékosának választották Oroszországban, elismerve többek között a szélsőként, középpályásként és csatárként is bevethető játékos sokoldalúságát.

A tavalyi bajnokcsapatban mind a harminc mérkőzésen pályára lépett, tíz gólja mellett 11 gólpasszt adott. 2001 óta 2003 kivételével minden esztendőben az első, vagy a második helyen végzett posztján a hagyományos 3-as listán, amelyben az orosz bajnokság legjobb három játékosát nevezik meg, minden poszton. Az idén UEFA-kupa győzelemmel tette le névjegyét a nemzetközi focivilágban.

A válogatottban már 2002-ben bemutatkozott, de Georgij Jarcev kapitány nem vitte el a portugáliai Európa-bajnokságra. Azóta viszont kulcsemberré vált a szbornajában. Mind a 12 selejtezőn játszott, mégsem volt biztos a helye az Eb-keretben. Az utolsó, az andorraiak elleni selejtezőn ugyanis, az Ildefons Lima elleni durvasága miatt piros lapot kapott.

Az UEFA két tétmérkőzésre eltiltotta, ezért Arsavin nem játszhatott a spanyolok és a görögök ellen. Hiddink azt mondta, ha játékosát a harmadik csoportmeccsről is eltiltották volna, semmiképpen nem viszi el a tornára. Elvitte - és a Savának becézett, kisfiús kinézetű irányító a svédek ellen fazont adott a szbornajának. Helyzeteket dolgozott ki, gólt lőtt, forintos labdák tucatjait adta csapattársainak. Igazi 10-esként játszott a kis orosz zseni.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×