eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Exkluzív interjú Szávay Ágnessel - "Henint is le szeretném győzni"

A világranglistán elfoglalt 14. helytől függetlenül a döntőbe jutás a célja Szávay Ágnesnek a francia nyílt teniszbajnokságon. A magyar játékos erről az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában beszélt. Az exkluzív interjúban az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar játékosa elmondta, hogy az év első hónapjainak vereségsorozata jobban megviselte, mint az őszi sérülése. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják el.

Az év első hónapjainak sikertelensége után az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy kilábalt a hullámvölgyből. Minek tulajdonítja, hogy túlesett a korábbi nehézségeken?

Ennek nagyon sok összetevője van. Örülök, hogy kikerültem a gödörből, ahová alighanem lelki dolgok miatt jutottam. Az elmúlt két versenyen már nagyon jól játszottam, szerintem újra rátaláltam a helyes útra, és visszatért a régi formám is.

Tudja, hogy mi okozta a problémát az év elején?

Elég nagy nyomás nehezedett rám. Egészen más úgy teniszezni, hogy nekem kell hoznom a kötelező győzelmeket, miközben mindenki engem akar legyőzni. A kellemetlen vereségekkel együtt úgy érzem, hogy ebben is sikerült fejlődnöm idén.

Mikor volt a legmélyebben?

Nagyon rosszul kezdődött az év, nem nyertem egyetlen egyéni meccset sem Ausztráliában. A budapesti Fed Kupa-szereplés és a párizsi torna jól sikerült. Antwerpenbe fáradtan érkeztem, az utolsó pillanatban estünk be a versenyre, majd a legrosszabb szakasz az indiai tornákra és talán Miamira esett.

A tavalyi sérülést vagy az év eleji vereségeket viselte rosszabbul?

Egyértelműen a vereségeket. A sérülés ebben a nagy teljesítményt követelő sportágban bármikor előfordulhat.

A vereségek csak önmagukban bosszantották vagy gondolt arra is, hogy kevesebb világranglista-pontot tud gyűjteni?

A világranglista élmezőnyében szerepelni jó dolog, de annyira nem érdekel. Inkább lelkileg volt nehéz feldolgozni a korai kudarcokat.

A pontszámítási rendszer és az ön szereplése mégis azt eredményezte, hogy április közepéig szépen lassan kúszott előre a rangsorban...

Tavaly az év első hónapjaiban még csak kisebb tornákon indultam, így eddig nem kellett megvédenem a pontokat, én ezzel stabilan tartottam a helyemet, míg mások visszaestek a listán. Ha viszont rosszul szerepelek, én járhatok ugyanígy az év második felében.Az elmúlt egy évben minek tudott a legjobban örülni?

Elsősorban annak, hogy teljesen másként kezelnek a WTA Touron. Kellemes érzés, hogy láthatóan sokkal jobban megbecsülnek, figyelnek és fel is néznek rám.

A nehezebb időszakokban gondolt arra, hogy esetleg pszichológushoz fordul?


Az edzőim nagyon közel állnak hozzám, így nagyon sokat tudnak nekem ebben is segíteni, ahogy az Agykontroll-módszer is. Persze nem feltétlenül csak ez, hanem az edzésprogram is sokat számított.

Hogyan néz ki a következő hetek programja?


Berlinben és Rómában is rangos, Tier I-es versenyen indulok, remélem, jó néhány meccset tudok majd játszani a Roland Garros előtt. Rómában és Párizsban párosban is elindulok az orosz Szafinával.

Jelentettek valamekkora kárpótlást a párosban elért sikerek akkor, amikor egyesben botladozott?

Nem igazán. Természetesen örültem a Dinarával elért győzelmeknek, de az egyéni vereségszériát nem szorította háttérbe.

Mikor jön el az az idő, hogy eljuthat egy Grand Slam-tornán a legjobbak közé, akár a döntőig?


Akár már most a Roland Garroson.

Ez ilyen egyértelmű?


Ez a terv.

A pekingi olimpia hogyan illeszthető a programba?


Eléggé kilóg a WTA Tour-sorozatból, hiszen előtte és utána is amerikai versenyek lesznek. Én az olimpia előtt nem megyek a tengerentúlra, de van olyan teniszező is, aki végigjátssza ezeket e heteket, ráadásul a US Open után ismét ázsiai tornák következnek. De tehernek semmiképpen nem nevezném az olimpiai indulást.

Van olyan játékos, akivel mindenképpen szeretne még az idén összekerülni?


Igen, Justine Heninnel. Nem lehet más célom, mint hogy őt is legyőzzem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×