eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a gazdaságfejlesztési fórumon Győrben, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében 2024. április 4-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nagy Márton: „Egyre többen akarnak dolgozni Magyarországon” – a nap hírösszefoglalója

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyre többen akarnak dolgozni Magyarországon. Magyarország mindent megtesz, hogy gyorsítsa Szerbia európai uniós csatlakozását. Az amerikai elnök arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. A nap legfontosabb hírei.

A gazdasági növekedés újraindításához a munkaerőpiaci aktivitást is növelni kell – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. Nagy Márton azt mondta: a kormány célja, hogy 85 százalékra emelje a foglalkoztatottság szintjét a 20-64 évesek körében. A tárcavezető a KSH adataira hivatkozva közölte: kis mértékben nőtt ugyan a munkanélküliségi ráta, de továbbra is 4,7 millióan dolgoznak, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A jelenleg hozzáférhető mintegy 4,5 milliárd köbméter a belföldi létesítmények teljes kapacitásának 68 százalékát foglalja el. A gáztárolói töltöttség így tavaly július óta megszakítás nélkül a kétharmados szint felett alakul.

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése – közölte az Agrárminisztérium. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forintnyi támogatás érkezett meg a Magyar Államkincstártól. Ezzel elindult az új zöld támogatás, az Agro-ökológiai Program kifizetése is. A tárca korábban 470 milliárd forintot folyósított a gazdálkodóknak.

A hétvégi magyar iskolák szerepét hangsúlyozta a magyar közösségek megmaradásában a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János kifejtette: 11 ezer gyermek tanul ilyen iskolákban szerte a világban. Hangsúlyozta: az Együttműködő nemzet éve jegyében 3 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat Kárpát-medencei és a diaszpórában tevékenykedő szervezetek számára a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság.

Szerdai kampánynyitó rendezvényén ismerteti 7 pontos, Változást Budapesten! elnevezésű tervét a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra szerint olyan főpolgármesterre van szükség, aki Budapest érdekében képes együttműködni a kormánnyal.

Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra - mondta a Demokratikus Koalíció EP-képviselője online sajtótájékoztatóján. A Fidesz válaszában közölte: a párt háborús időkben is emeli a nyugdíjakat, fizeti a 13. havi nyugdíjat, védi a rezsicsökkentést, csökkenti az inflációt, és helyreállítja a gazdaságot segítve az idősek megélhetését is.

Az LMP támogat minden közszférában történő béremelési követelést, így a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének követelését is. Az ellenzéki párt felháborítónak tartja, hogy a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés alacsonyabb, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő tanárok bére a középfokú oktatásban.

Már 10 százalék körüli a részvétel a hegyvidéki előválasztáson – értesült a Telex. A 12. kerületi előválasztáson eddig 4200 ember szavazott. A lap úgy tudja, hogy ebből 79 százalék szavazott személyesen, 21 százalék online. A hegyvidéki előválasztás vasárnap estig tart.

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok a MÁV-VOLÁN-csoportnál. A márciusi közösségi közlekedési tarifareform miatt a 3. hónapban 33 százalékkal nőtt az értékesítés februárhoz viszonyítva.

Az idén már 15 emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése a vasúton – ismertette a MÁV. A társaság közölte: a közlekedők az idén is találkozhatnak figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, reklámokkal a nyári időszakban, különösen a Balaton-part és a Velencei-tó közelében lévő vasúti átjáróknál, valamint az Erzsébet-táborokban.

Magyarország mindent megtesz, hogy gyorsítsa Szerbia európai uniós csatlakozását – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután szerb hivatali partnerével tárgyalt. Szijjártó Péter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban.

Jogszabály-módosításról döntött a nem uniós állampolgárok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről az Európai Unió Tanácsa. Az érintett jogszabály célja az unió számára nélkülözhetetlen, képzett és tehetséges munkavállalók bevonzása, valamint az unióba irányuló legális migrációval kapcsolatos hiányosságok orvoslása.

Az amerikai elnök arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. Joe Biden a Fehér Házban újságíróknak hangsúlyozta: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Közben Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból, mert attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt.

Szankciókat jelentett be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására a brit és az amerikai kormány. A világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde és a Chicago Mercantile Exchange nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre.

Törökországban egy ember meghalt, tízen megsérültek egy drótkötélpálya-balesetben, sokan a kabinokban rekedtek. 112 embert már sikerült kimenteni, ők nem sérültek meg. Hét helikopter és több mint 500 ember vett részt a mentésben. A hatóságok 13 embert gyanúsítottak meg az ügyben.

Ausztráliában hat embert megölt, további nyolcat megsebesített egy késes támadó az egyik sydney-i bevásárlóközpontban. A rendőrség lelőtte a férfit, akinek személyazonosságát és indokait nem sikerült megállapítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×