eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mobilappon elevenedik meg a történelem a Thury várban

Megelevenedik a történelem a várpalotai Thury-várban egy új mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően. A magyar szakemberek által kifejlesztett applikáció a vár öt helyszínén segíti a látogatókat - tudatta az INDE R&D Kft. fejlesztési igazgatója.

Kovács Norbert elmondta, az applikáció lényege, hogy a kiterjesztett valósággal még vonzóbbá tegyék a várat a látogatók számára, akik piactéri jelenetet, portyára való készülődést és egy katonai gyakorlatot is láthatnak "a virtuális valóságban", valamint egy kovácsműhely és egy kínzókamra is feltűnik a háromdimenziós térben. A munkában a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkatársai és Csepin Péter hagyományőrző is közreműködött. Az alkalmazás indításakor Thury György üdvözli a felhasználókat, a jelenetekben pedig elképzelt szereplők vannak, korhű öltözékben és környezetben - fejtette ki Kovács Norbert. A fejlesztési igazgató elmondta: a kiterjesztett valósághoz három elem szükséges, a grafika, amely a tartalom elindításához kell, a képfelismerő algoritmus, valamint a megjelenítendő tartalom. Az algoritmus "elemzi" az eszköz kameráján keresztül beérkező képet, és amint felismer egy előre betanított vizuális elemet, elindítja, és látszólag a térben, valójában a kameraképre vetítve, elhelyezi a 3D-s tartalmat - fejtette ki Kovács Norbert.

Az alkalmazás hamarosan elérhető lesz ingyenesen az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban ThuryTrip néven - fűzte hozzá.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Thury György várkapitány 1566-os törökök felett aratott várpalotai győzelme tiszteletére meghirdetett Thury-emlékév programjait igyekeztek úgy összeállítani, hogy a fiatalabb generáció is találjon köztük vonzó programokra.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×