eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elárverezik Zrínyi Szigeti veszedelmének 1651-es első kiadását

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzának 1651-ből származó első kiadását is elárverezik a Krisztina Antikvárium szombat délelőtti aukcióján a Budapesti ECE City Centerben, ahol csaknem 300 tételben könyvritkaságok, térképek és sajtótermékek cserélhetnek gazdát.

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmének 1651-ből származó első kiadása Bécsben készült a császári udvari nyomdában Kosmerovi Máté udvari nyomdász felügyelete mellett. A kötet tartalmazza a költő fennmaradt lírai költeményeinek nagy részét is. Mint írják, az első kiadás 28 fennmaradt példányának többsége hiányos és javarészt közgyűjteményekben lelhető fel. Az aukción szereplő hiánytalan kötetre 8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

A régi magyar irodalom tételei közül a tájékoztató kiemeli még Fazekas Mihály 1817-ben Bécsben megjelent Lúdas Matyijának második kiadását, Göbwart rézmetszeteivel. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjének 1831-ben Székesfehérváron nyomtatott első kiadását, valamint a Zalán futása című művének első, 1825-ös körülvágatlan példányát, amelyhez hozzátartozik egy saját kezűleg írt levél is.

Katona József Bánk Bánjának 1821-es első kiadását 400 ezer forinttól, míg Decsy Sámuel 19. századi kiadványát, amely a Magyar Szent Korona történetét ismerteti, 1,6 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek. A félbőr kötéses könyvet Berken János János Sámuel rézmetszeteivel illusztrálják.

Licitálni lehet az egyik legkisebb régi magyar könyvre. Az 1686-ban Lőcsén kiadott, mindössze négy centiméteres minikönyv 600 ezer forinttól kelhet el.

Mint írják, a modern magyar irodalom kedvelőit dedikált könyvritkaságokkal várják. Kosztolányi Dezső A bús férfi panaszai és József Attila Külvárosi éj című kötete 600-600 ezer forinttól, míg Radnóti Pogány köszöntő című dedikálatlan, merített papírra készült, metszettekkel illusztrált példánya 200 ezer forinttól kelhet el.

A tájékoztatás szerint ritkaságnak számít Ady Endre gimnáziumi bizonyítványa 1890-ből, és Petőfi Sándor a Cipruslombok Etelke sírjáról című legkorábbi kötetének, 1845-re datált első kiadása, préselt virággal Petőfi anyjának sírjáról.

A tematikus blokkok között a Balatonnal, orvoslással, lovaglással és lótartással kapcsolatos szakmunkák gazdag kínálata is várja a licitálókat. Sok más mellett például 2 millió forint a kikiáltási ára egy 16. századi, német nyelvű kézzel írt lóorvoslási kézikönyvnek. Ugyanennyiért kelhet el Somorja város 17. századi, magyar nyelven írt több száz oldalas jegyzőkönyve, amely képet ad a városi polgárság életéről és a korabeli közigazgatás működöséről.

A térképgyűjtők érdeklődésére tarthat számot többek között az első magyar földgömbhöz készült szegmensek eredeti, rézmetszetű lapjai, 1840-ből. Számos korai sajtótermék közül a tájékoztató kiemeli az első magyar nyelvű újság a Magyar Hírmondó második évfolyamát, 1781-es dátummal.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×