Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A női rendezők kevesebb pénzt kapnak Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német filmiparban dolgozó rendezőnők kevesebb pénzt kapnak filmjeikhez, mint férfi kollégáik - derült ki a Rostocki Egyetem tanulmányából.

A 2009 és 2013 közötti időszakkal foglalkozó jelentés szerint a német mozifilmekben a női rendezők meglehetősen alulreprezentáltak, ráadásul kevesebb anyagi támogatást kapnak, mint a férfiak - fejtette ki Elizabeth Prommer, a tanulmány vezetője.

"A vizsgált időszakban csak minden ötödik filmet rendezte nő. A minőséggel azonban nincs gond: a nők által rendezett filmek gyakrabban nyernek el díjakat és gyakrabban vesznek részt filmfesztiválokon" - emelte ki Prommer.

A kutatásba bevontak minden filmet, amelynek 2009 és 2013 között volt a bemutatója. Kielemezték a filmkészítés támogatásának mértékét, a nézők számát, a forgalmat és a fesztiválokból származó bevételt. Mint kiderült, a nők által forgatott filmek az átlagosan 660 ezer eurós (203 millió forintos) támogatással csak kétharmadát kapják annak, amit férfi kollégák produkciói.

Különösen a Német Filmalap szorítja háttérbe a nőket. Az összességében alacsonyabb költségvetés ahhoz vezet, hogy a forgalmazók kisebb kereskedelmi hasznot várnak a nők által rendezett filmektől, és kevesebb kópiát készítenek belőlük. Ennek egyenes következménye, hogy a üzleti szempontból is sikeres német mozifilmek között kevés a nők által rendezett alkotás.