eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kru¹ovice, Kisvakond és Karel Gott - kultikus emlékek Csehszlovákiából

Bár Csehszlovákia megalakulásakor Magyarország és új északi szomszédjának viszonya kifejezetten ellenséges volt, a szocialista blokkon belül élénk gazdasági és kulturális kapcsolat alakult ki a két ország között. A csehszlovák kultúra és gazdaság legnagyobb hatású termékeiről készített összeállítást az InfoRádió.

A szocializmus évtizedeiben a gazdag kulturális értékek, a Magas- és az Alacsony-Tátra sípályái és természeti kincsei, valamint az elcsatolt magyar emlékek mellett a bevásárlóturizmus is élénken hozzájárult a csehszlovák idegenforgalomhoz.

A vásárlás legfontosabb célpontjai a magyar Centrum áruházakhoz hasonló hálózatot alkotó Prior áruházak voltak. Nagy népszerűségnek örvendtek a cseh Bata cipők, amiket a szigorú vámszabályok miatt sokszor a saját lábukon csempésztek haza a kiutazók. Az élelmiszerek közül kedvelt terméknek számított a Deli tejcsokoládéba mártott szelet, a szőlőből készült Vinea és a különböző gyümölcs-, illetve gyógynövénykivonatot elegyítő Kofola üdítőital, mindezek máig nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban.

Bár a legpatinásabb cseh és szlovák sörgyárak alapítása jóval megelőzte az államalakulat létrejöttét, a cseheknél a Pilsner, a Budweiser, Staropramen és a Kru¹ovice, szlovák területen pedig a Corgoò és a Zlatý Ba¾ant számított és számít mind a mai napig kedvelt italoknak, de Tuzemský rum is sokaknak szerzett mámoros perceket, már ha hozzá tudtak jutni, kimérve ugyanis külföldiek ritkán juthattak hozzá.

A szocializmus évtizedeiben a mindennapi utcaképhez hozzátartoztak a csehszlovák autóipar gyöngyszemei, köztük a Skoda 100-as, 110-es és 120-as sorozatok egészen a 1987-es Skoda Favoritig bezárólag. A Tatra nem csak teherautóival, de villamosaival is képviselte magát a nagyvárosok útjain. Budapesten, Miskolcon és Szegeden mind a mai napig forgalomban állnak a cseh gyár remekei.

A Csehszlovák tévé egyes és kettes adója a nyelvi korlátok ellenére is emlékezetes jégkorong-mérkőzéseket közvetítettek, Karel Gott táncdalénekes produkcióiról nem is beszélve, de a magyar adók is sűrűn közvetítettek csehszlovák műsorokat.



Míg a gyerekeket a Kisvakond, Rumcájsz, a jicsini útonálló, Bigacsiga és Batka manó, Moha és Páfrány vagy Bob és Bobek kalandjai szórakoztatták, az ifjúságot a Csesztim, a repülő fiú, a Mindenki tanköteles vagy a Látogatók című sci-fi sorozat hozta lázba.

Az idősebb korosztály számára kedd esténként többek közt a Kórház a város szélén, a Nők a pult mögött, a Mentők című sorozatok nyújtottak kikapcsolódást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×