Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kru¹ovice, Kisvakond és Karel Gott - kultikus emlékek Csehszlovákiából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár Csehszlovákia megalakulásakor Magyarország és új északi szomszédjának viszonya kifejezetten ellenséges volt, a szocialista blokkon belül élénk gazdasági és kulturális kapcsolat alakult ki a két ország között. A csehszlovák kultúra és gazdaság legnagyobb hatású termékeiről készített összeállítást az InfoRádió.

A szocializmus évtizedeiben a gazdag kulturális értékek, a Magas- és az Alacsony-Tátra sípályái és természeti kincsei, valamint az elcsatolt magyar emlékek mellett a bevásárlóturizmus is élénken hozzájárult a csehszlovák idegenforgalomhoz.

A vásárlás legfontosabb célpontjai a magyar Centrum áruházakhoz hasonló hálózatot alkotó Prior áruházak voltak. Nagy népszerűségnek örvendtek a cseh Bata cipők, amiket a szigorú vámszabályok miatt sokszor a saját lábukon csempésztek haza a kiutazók. Az élelmiszerek közül kedvelt terméknek számított a Deli tejcsokoládéba mártott szelet, a szőlőből készült Vinea és a különböző gyümölcs-, illetve gyógynövénykivonatot elegyítő Kofola üdítőital, mindezek máig nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban.

Bár a legpatinásabb cseh és szlovák sörgyárak alapítása jóval megelőzte az államalakulat létrejöttét, a cseheknél a Pilsner, a Budweiser, Staropramen és a Kru¹ovice, szlovák területen pedig a Corgoò és a Zlatý Ba¾ant számított és számít mind a mai napig kedvelt italoknak, de Tuzemský rum is sokaknak szerzett mámoros perceket, már ha hozzá tudtak jutni, kimérve ugyanis külföldiek ritkán juthattak hozzá.

A szocializmus évtizedeiben a mindennapi utcaképhez hozzátartoztak a csehszlovák autóipar gyöngyszemei, köztük a Skoda 100-as, 110-es és 120-as sorozatok egészen a 1987-es Skoda Favoritig bezárólag. A Tatra nem csak teherautóival, de villamosaival is képviselte magát a nagyvárosok útjain. Budapesten, Miskolcon és Szegeden mind a mai napig forgalomban állnak a cseh gyár remekei.

A Csehszlovák tévé egyes és kettes adója a nyelvi korlátok ellenére is emlékezetes jégkorong-mérkőzéseket közvetítettek, Karel Gott táncdalénekes produkcióiról nem is beszélve, de a magyar adók is sűrűn közvetítettek csehszlovák műsorokat.Míg a gyerekeket a Kisvakond, Rumcájsz, a jicsini útonálló, Bigacsiga és Batka manó, Moha és Páfrány vagy Bob és Bobek kalandjai szórakoztatták, az ifjúságot a Csesztim, a repülő fiú, a Mindenki tanköteles vagy a Látogatók című sci-fi sorozat hozta lázba.

Az idősebb korosztály számára kedd esténként többek közt a Kórház a város szélén, a Nők a pult mögött, a Mentők című sorozatok nyújtottak kikapcsolódást.