eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tíznapos lesz jövőre a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Elindult a jegyértékesítés a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra, amely a támogatások drasztikus csökkenése miatt a megszokottnál rövidebb, tíznapos lesz. 2012. március 16. és 26. között azonban így is sokszínű programsorozattal várják a közönséget.

A Budapesti Fesztiválközpont vezetése úgy döntött, hogy a 2012-es év a tavaszi fesztivál esetében is a takarékosság éve lesz - áll a fesztiválközpontnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

"Úgy látjuk, Magyarország és a főváros a kedvezőtlen gazdasági körülmények között minden erejével igyekszik talpon maradni, még ha ez a jövő évi kiadások csökkentésével jár is. A csökkentés nem kerüli el a Budapesti Tavaszi Fesztivált sem" - írták, kitérve arra, hogy bár a költségvetést még nem szavazta meg az Országgyűlés, az már látható, hogy a tavalyi állami támogatásnak legfeljebb a fele áll majd rendelkezésükre. Emellett éveken keresztül elkötelezett partnerük, az OTP Bank is visszalépett a fesztivál támogatásától.

A fellépők között azonban 2012 tavaszán is lesznek nemzetközi sztárok: a fesztivál vendége lesz többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, a világhírű Mihail Pletnyov és az Orosz Nemzeti Zenekar, az I Musici di Roma zenészei pedig Vivaldi-concertókat játszanak.

A fesztivál nyitókoncertjén a 120 éve született, itthon korábban méltatlanul elhallgatott Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. A nagyszabású előadáson a Hortobágy című 1936-os film zenéjeként készült, azonos című szvit csendül fel, az egyes tételek és a vetített filmrészletek az eredeti film szellemében kapcsolódnak össze.

Új koreográfiával készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Filharmonikusokkal, először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamenco-táncosa és koreográfusa, a dzsessz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjére készülhetnek.

Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál. A programsorozat utolsó napjaiban pedig Énekel a város címmel szerveznek eseményt: a köztereken, utcákon, középületekben és a legváratlanabb helyeken bukkannak fel kórusok és fakadnak dalra, részvételre buzdítva a járókelőket is. A nap végén speciális térformációban elrendezve szabadtéri koncertet adnak, amely zenével formálja át az 56-osok terét.

A fesztivál zárásaként, március 26-án egy nagyszabású koncerttel lepik meg a közönséget a szervezők. Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművészt az egyik legjobb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra kíséri Charles Dutoit vezényletével.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×