eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Gábor Áron "rézágyúja" újra fel van virágozva

Több mint 500 résztvevő jelenlétében nyílt meg péntek este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban az In memoriam Gábor Áron (1814-1849) című kiállítás, amelyen a látogatók megtekinthetik a híres háromszéki ágyúöntő, Gábor Áron által készített ágyút.

A híres "rézágyú" 1906. augusztus 18-án került elő Kézdivásárhelyen az óváros területén, az egykori Rudolf Kórház udvarán végzett földmunkák alkalmával. Mai ismereteink szerint az egyetlen megmaradt, az 1849-es kézdivásárhelyi gyárban öntött ágyúcső - idézte fel az MTI-nek Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Mint elmondta, sokszorosára nőtt a múzeum látogatottsága azóta, hogy ezen a héten hazatért az 1971-ben a bukaresti országos román történeti múzeumba szállított ágyúcső, nagyon sokan kíváncsiak a történelmi relikviára.

A kiállítás megnyitóján Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az ágyúcső szimbolikus értékéről beszélt, majd dr. Kedves Gyula hadtörténész, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese az értékes lelet műszaki paramétereit ismertette, hangsúlyozva, hogy milyen lélektani hatást gyakoroltak Gábor Áron székely tüzértiszt és ágyúöntő ágyúi a székelyekre és az ellenfélre.

Hétfőtől tíz napon át Kézdivásárhelyen láthatja az ünneplők tömege az ágyút - mondta Vargha Mihály. Kifejezte reményét: az ágyúcső keltette érdeklődés, a székelyföldieknek a történelmi relikviához való ragaszkodása arra készteti majd a bukaresti döntéshozókat, hogy az ágyúcső visszakerüljön a székelység egyik legfontosabb közgyűjteményébe, a Székely Nemzeti Múzeumba.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×