eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ma van nagycsütörtök

Ma van nagycsütörtök, az utolsó vacsora emléknapja, az oltáriszentség alapításának ünnepe. A nagycsütörtök esti misét követően a szombat éjszakai vigíliáig elhallgatnak a harangok, és az orgonák sem szólnak a templomokban.

A keresztény hagyomány szerint nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, az oltáriszentség alapításának ünnepe - mondta az InfoRádióban Verbényi István protonotárius kanonok, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója. Jézus Krisztus ekkor vett búcsút tanítványaitól a Getsemáné-kertben, és készült fel az áldozatra.

Az ott lévő kenyér és bor felett mondta el fontos mondatait: "Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ez az én vérem, amelyet értetek és sokakért kiontok a bűnök bocsánatára".

A nagycsütörtök az egyház életében különösen kiemelkedő esemény, az esti misével kezdődik a húsvéti szent napok liturgiája. A szentmise kezdetén még meghúzzák a templomok harangjait és megszólalnak az orgonák, a hagyomány szerint azonban a harangok ekkor Rómába mennek, és a húsvéti liturgia alatt többet nem szólalnak meg.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×