eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Parányi világ egy apró szöszön

Egy skót fiú felnőtté válásának drámája, egy vallásos muszlim férfi meghasonlásának története és egy családi animációs mese is szerepel az eheti fimbemutatók között.

Hallam Foe

címmel a héten mutatják be David Mackenzie skót rendező legújabb filmjét. A címszereplő Hallam egy 17 éves kamasz fiú, aki nem képes feldolgozni anyja öngyilkosságát, ezért apját és újdonsült mostohaanyját folyamatos leskelődésével zaklatja. Miután a családi otthonban nem lesz többé maradása, Edinbugh-be költözik, ahol egy harmincas egyedülálló nő szállodájában talál munkát. A két ember közötti, titkokkal és fájdalommal átszőtt kapcsolat egyre közelebb viszi Hallamet anyja halálának feldolgozásához. A film a 2007-es Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve-díjat.

A vallási fanatizmus működésébe enged betekintést a török Özer Kiziltan Takva - Az istenfélő Muharrem című filmje. Muharrem egész életében a legszigorúbb iszlám tanokat követő szufi közösség előírásai szerint élt. Hithűségére felfigyel az egyik isztambuli vallásos gyülekezet elöljárója, aki jól fizető, pénzbehajtói állást ajánl Muharremnek. A vallásos férfi itt is igyekszik hitéhez hűen helytállni, azonban a világias élet és annak képmutatásai teljesen felőrlik őt. Az elsőfilmes Özer Kiziltan alkotását a 2007-es Berlini Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díjával tüntették ki.

Családi szórakozást ígér a szintén héten mozikba kerülő Horton című animációs film. A Grincs szerzőjeként is ismert amerikai meseíró, Dr. Seuss könyvéből készült filmben Horton, az elefánt egy apró szöszön parányi kis világot fedez fel. A Kifalván lakó lényeket egyesek nem akarják észrevenni, mások az elpusztításukra törnek, így Hortonra hárul a feladat, hogy megvédje az apró teremtményeket. A Jégkorszak című filmet is jegyző alkotók korábbi munkáikhoz hasonlóan a Horton is bővelkedik a gyerekek és felnőttek számára egyaránt humoros jelenetekben.

Ugyancsak csütörtökön mutatják be a mozik Bacsó Péter: Majdnem szűz című játékfilmjét, a szürreális meséikről elhíresült Quay fivérek: Földrengések zongorahangolója című alkotását, továbbá a Spiderwick krónikák című misztikus kalandfilmet és egy esküvői romantikus komédiát, a 27 idegen igent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×