eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Milliókat érő Hemingway-levél az öreg halászról

A New York-i Christie's aukciós ház árverésén 10 ezer dollárért - 1,76 millió forintért - kelt el Ernest Hemingway egy levele, amelyben az amerikai író már körvonalazta Az öreg halász és a tenger című remekművét.

Az író a levelet Charles P. Thompsonnak írta 1948-ban, és így vezette be: "Olvastasd el egy horgász-szenvedéllyel megáldott barátoddal és ezt az első részt nyugodtan tépd el".

Charles Thompson a neki írt, személyes részt valóban eltéphette, de a megmaradt hat oldal, amelyben egy történetet mesél el az író, Az öreg halász és a tenger minden elemét tartalmazza: felvillan benne Santiago, az öreg halász és a fiatal Manolo alakja, a küzdelmek a halak és a halászok között, a nyugati szél.

Ernest Hemingway Carlos Guttiérez kubai halász életét meséli el a levélben: "Ötven éves, 13 éves kora óta halássza a csőrös csukát. Halászott az egész szezonban, fogott 57 kisebbet és 18 nagyot. Felír egy könyvbe minden kifogott halat, nem fél megküzdeni a nagyokkal, felvonja vitorláit és megy. Van elég anyagom egy nagyon szép cikkhez, de ha ki tudnék fogni egy 150 fontos tőkehalat..." - írja és a sorokból kiérződik a sóvárgás.

Ernest Hemingway eleinte talán arra gondolt, hogy mindezt megjeleníti egy magazinban, végül a 20. század irodalmának egyik legmegrázóbb emberi története született az ötletből. A kisregényért 1953-ban Pulitzer, 1954-ben pedig irodalmi Nobel-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×