eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A tábla nem hologramos, de legalább Londonban van

Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Korda Sándor és Bartók Béla után csütörtökön a Nobel-díjas elektrofizikus, Gábor Dénes hajdani londoni lakhelyére is emléktábla került. A tudós professzor a Kensington városnegyedben lakott, és otthonából gyalog járt be tanítani az Imperial College nevű közeli műegyetemre.

A felsoroltak közül Liszt Ferenc arcképes emléktábláját a magyar állam és a Liszt Társaság adományozta, de a többi kiválóság, valamint a nálunk már nem annyira ismert, de Angliában nagyra becsült László Fülöp arcképfestő hajdani lakhelyén a brit Nemzeti Örökség Hivatala által elhelyezett fehérbetűs, kékszínű kerámia korong díszlik.

A hivatalhoz évente mintegy százhúsz javaslat érkezik, de ennek csak a töredéke valósul meg. Az egyik feltétel, hogy a javasolt személy legalább húsz éve halott legyen, a másik pedig, és erről bizottság dönt, hogy valóban maradandó legyen a híre - mondta el az InfoRádió londoni tudósítója.

Nagy-Britannia magyar származású Nobel-díjasa esetében természetesen nem volt efelől vita, csak az épület tulajdonosának a hozzájárulását kellett még megszerezni.

Gábor Dénes a második világháború előtt Rugby városában kutatómérnökként kezdte angliai pályafutását, és az ottani házán már rég emléktábla van. Illő volt, hogy a dél-kensingtoni Queen Anne's Gate 79. falán is elhelyezzék a kék korongot.

A csütörtök délelőtti avató ünnepségen néhány szót szólt a brit Nemzeti Örökség Hivatalának a képviselője, majd a család egy angol oldalági rokona beszélt, mivel a Gábor-házaspárnak nem volt gyermeke.

Az avatóbeszédeket Szombati Béla magyar nagykövet, Sir Eric Ash, az Imperial College volt és Sir Richard Sykes jelenlegi rektora tartotta.

A Németországból szüleivel a nácizmus elől tízéves gyerekként Angliába menekült Sir Eric Ash jól ismerte menekülttársát, Gábor Dénest, mert az egyetemen, az Imperial College-ban az ő irányításával doktorált elektrofizikusként.

Sir Eric ma az elektronoptikai kutatás világhírű veteránja. Az egyetem nagy becsben tartja Nobel-díjasa, Dennis Gabor azaz Gábor Dénes emlékét, aki ott dolgozta ki a holográfia technikáját, és haláláig próbálkozott a lapos tévéképernyő megvalósításával.

Mellszobra az egyetemi könyvtárban áll. Az elegáns londoni Kensington városnegyed járókelői ezentúl a Queen Anne's Gate-i házra felpillantva azt láthatják, hogy kerületükben lakott egy zseniális magyar, aki a brit tudományos élet kiválósága lett.

Hozzátehetjük, hogy magyarságát soha nem feledte el, Nobel-díjasként is haza-hazalátogatott Budapestre, mint a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×