eur:
390.96
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Leteszik hivatali esküjüket a július 21-i választások nyomán létrejött, új összetételű ukrán parlament tagjai első ülésükön Kijevben 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Komoly működési nehézségekkel küzd az ukrán parlament

Egyre több fennakadás tapasztalható az ukrán parlament működésében, ennek oka főként a képviselők általános frusztrációja, és nem a politikai nézeteltérések.

Az ukrán parlament működésében az elmúlt hónapokban jelentős nehézségek merültek fel, mivel a kormányzat nem tudta biztosítani a szükséges szavazatokat az ülések során - írja a Kyiv Independent cikke alapján a Portfolio. A frusztrációt okozó problémák között szerepel a külföldi utazások korlátozása, a rossz kommunikáció, valamint az elnöki hivatalban összpontosuló hatalom.

Dmitro Natalukha, a Nép Szolgája párt tagja szerint sok képviselő úgy érzi, hogy őket teszik felelőssé az Ukrajnát sújtó problémákért. A fennakadások ellenére fontos törvényjavaslatok, mint például a hadiállapot meghosszabbítása és az EU-integrációhoz szükséges reformok továbbra is támogatást élveznek - írja a lap. A Volodimir Zelenszkij elnök által vezetett frakció vezetője, David Arakhamia felhívta rá a figyelmet, hogy egy esetleges válság lehetősége is felmerült. Ezt előre jelzi az egység hiánya, illetve a betöltött helyek csökkenése, ugyanis

az ukrán parlament momentán 401 képviselővel működik, holott 450-nek kellene lennie.

A képviselők lemondását nehezíti a hadiállapot miatti új választások felfüggesztése. Ennek eredményeként sok hely üresen marad. A vezető Nép Szolgája párt még mindig rendelkezik a szükséges többséggel, de gyakran nem sikerül elegendő képviselőt összegyűjteniük a szavazásokhoz. Külön vita tárgyát képezi a külföldre utazás korlátozása. Egynémely törvényhozót még hivatalos ügyben sem engedték elutazni. Jaroszlav Zselezniak, az ukrán parlament egyik képviselője szerint politikai büntetésről van szó, ami demoralizálja és távol tartja őket a munkától.

A lap hozzáteszi, az emberek bizalma is csökken az ukrán parlamentben, egy felmérésen mindössze a lakosság 15 százaléka nevezte megbízhatónak a testületet. A parlamenti mentesség eltörlése és az erősített pénzügyi ellenőrzés csak tovább növelte az elégedetlenséget. Ezen kívül a háború miatt a sajtót sem engedik be a parlamentbe, ami csökkenti az átláthatóságot és növeli a távolmaradást.

Hangzottak el javaslatok a helyzet megoldására, miszerint több együttműködésre van szükség a kormányon belül és hatékonyabb kommunikációra a kormányzati ágak között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×