eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Dmitrij Medvegyev volt kormányfő, az orosz biztonsági tanács és a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke érkezik egy moszkvai szavazóhelyiséghez 2020. június 25-én. Ezen a napon megkezdődött Oroszországban az országos szavazás az orosz alkotmány módosításáról, amely elfogadása után a hivatalban lévő elnök esetében eltörli az újraválaszthatósága eddigi korlátozását, valamint konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezet be, és módosít a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is. A választási és az egészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a torlódás és a koronavírus fertőzésveszélyének csökkentése érdekében a voksolást hét napra húzzák szét, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina

Központi ideológia készülhet Oroszországban

A moszkvai Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint ehhez bizonyos változtatásokra lesz szükség az alkotmányban is.

Dmitrij Medvegyev a washingtoni Institute for the Study of War (ISW) szerint hangsúlyozta, hogy a kormánynak az alkotmánymódosításokat nagyon óvatosan kell végrehajtania. Megjegyezte, jelenleg nincs ok arra, hogy egy teljesen új alkotmány létrehozásáról beszéljenek. Arról nem mondott konkrétumokat, hogy mik lennének ezek a „célzott változtatások” - írja a Portfolio.

Az összeállítás szerint az Orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrikin november végén fölvetette: Oroszország kodifikálhatna egy állami ideológiát. Ehhez viszont az orosz alkotmány megváltoztatása kellene, ugyanis annak 13. cikkelye kizárja egy állami ideológia létét, és arra kötelezi az orosz államot, hogy ismerje el az ideológiai sokszínűséget.

Az állami Rosszija 1 tévécsatorna vasárnap arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan találkozik az alkotmánybíróság bíráival. Elképzelhető, hogy ez alkalomból jelentheti be a Medvegyev által jelzett alkotmánymódosításokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×