eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szófia, 2018. május 17.Hashim Thaci koszovói elnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok csúcsértekezletére érkezik a szófiai Nemzeti Kultúrpalotába 2018. május 17-én. (MTI/EPA/Vaszil Donev)
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Bíróság elé állt Hágában a rettegett koszovói exelnök

Megértette az ellene felhozott vádakat, semmivel sem ért egyet.

Megkezdődött hétfőn Hashim Thaci korábbi koszovói elnök pere az országban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges hágai bíróság előtt.

A volt elnököt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillacsoport egykori vezetőjét háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. A tárgyalás kezdetén ártatlannak vallotta magát.

"Megértettem az ellenem felhozott vádakat és teljes mértékben ártatlan vagyok" - jelentette ki Thaci.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Thaci és az UCK másik három tagja ellen. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik ellen "közös bűnszervezetben, rendszerességgel" elkövetett gyilkosságokért felelősek.

A nemzetközi bírák és ügyészek által lefolytatott tárgyalás a vád nyitóbeszédeivel kezdődött, majd a következő három napban a vádlottak ügyvédeit, és a koszovói háborús áldozatok tanácsának képviselőit hallgatja meg a törvényszék.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején az UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Vasárnap a koszovói fővárosban, Pristinában, több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a per ellen. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×