eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Kínában már most 39 fokot mérnek

Észak-Kína egyes részein szezonális hőmérsékleti rekordot mértek csütörtökön, volt, ahol csaknem 39 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Saho településen 38,9 Celsius-fok meleg volt, de más Hopej tartományi városokban, így a 10 milliós Handanban is már a korábbi évekhez képest előbb meghaladta a 30 Celsius-fokos határt a hőmérséklet. Március első felére vonatkozóan ezek az eddig mért legmagasabb hőmérsékleti adatok.

"A föld gyors felmelegedéséről tanúskodnak a ma regisztrált magas hőmérsékleti adatok" - olvasható a hivatalos kínai időjárás-előrejelző közösségi médiájában.

A héten több mint egy tucat kínai nagyváros jelentett rekord magas hőmérsékletet, a közép-kínai Vuhanban és Csengcsouban pedig több mint 10 Celsius-fokkal volt melegebb a március elején szokásosnál.

A Kínai Meteorológiai Hatóság (CMA) szerint a múlt hónapban egyes déli régiókban a megszokottnál körülbelül 20 nappal korábban érkezett a tavasz.

Kína arra figyelmeztetett, hogy más országokhoz képest sebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, az elkövetkező években a szélsőséges időjárás várhatóan jellemzőbb lesz a szokásosnál.

Egy idén közzétett tengerentúli tanulmány szerint az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett 20 globális régió közül 16 Kínában található.

Csang Hszing-jing, a CMA szakértője a médiának elmondta, hogy a kínai átlaghőmérséklet növekedése várhatóan jelentősen meghaladja a globális szintet, és a rekord hőmérsékletek "rendszeressé válnak".

"A jelenlegi extrém magas hőmérsékletek, amelyek 50 évente egyszer fordultak elő, a 21. század végére egy-két évente megismétlődnek" - mondta Csang a National Business Dailynek adott interjújában.

Decemberben a főváros, Peking olyan szabályozást vezetett be, amely korlátozza azokat a projekteket, amelyek sok vizet használnak fel, miután tavaly nyáron a rekkenő hőség és az elhúzódó szárazság miatt víz- és áramellátási nehézségek merültek fel.

Az új szabályozás megnöveli a vízpazarlásért kiszabott büntetéseket - számolt be a Beijing Daily c0mű napilap.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×