eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Halálbüntetést kaphatnak a hazaárulók Fehéroroszországban

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a törvényt, amely kiterjeszti a halálbüntetés lehetőségét a hazaárulást elkövető tisztségviselőkre és katonákra is.

A törvénymódosítást a parlament február végén fogadta el végső olvasatban.

A jogszabály azon, a büntető törvénykönyvön végrehajtott módosítások része, amelyekkel a minszki kormány fokozná a harcot "a szélsőséges, államellenes tevékenységek ellen".

A módosítás mindemellett háromról tíz napra emeli a maximális őrizet idejét azok számára, akiket hazaárulással, összeesküvéssel vagy más, a kormány megdöntésére irányuló tevékenységgel gyanúsítanak, az indoklás szerint annak érdekében, hogy ez idő alatt alaposabban kivizsgálják az ügyüket.

Az államfő csütörtökön jóváhagyott egy másik módosítást is, mely szerint börtönbüntetést kaphat bárki, akire rábizonyítják, hogy rossz hírét keltette az ország fegyveres erőinek.

Fehéroroszország Európa utolsó országa, ahol még végrehajtanak halálos ítéleteket. A Lukasenka vezette ország tavaly széles körű nemzetközi bírálatok ellenére már kiterjesztette a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények körét a terrorcselekmények előkészítésének tényállására. Ez főleg a vasúti szabotázsakciók ellen irányult, amelyekkel fehérorosz aktivisták megpróbálták akadályozni az orosz csapatok Ukrajna elleni támadásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×