eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Views of damaged resort building and a car caused by a rocket strike in Odesa region, Ukraine on 16 May 2022. As a result of rocket strike four people were injured including a 4-year-old child. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images

Kreml: Az USA ellenséges állammá vált Oroszországgal szemben – a háború hírei percről percre

Folytatódik az evakuálás az Azovsztalból, Lvivnél is robbanások voltak. Az oroszok folytathatják a tüzérségi csapásokat. Minden hír az Ukrajnában zajló háborúról és annak hatásairól.

2022.05.17. 21:05

Bajban az ukrán egészségügyi ellátás - a WHO mondja

Veszélybe került az ukrajnai egészségügyi ellátás az Oroszország indította háború miatt - figyelmeztetett kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Kijevben tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: minden harmadik ukrán páciensnek gondjai vannak azzal, hogy nem tud hozzáférni gyógyszereihez, a konfliktusövezetekben élő betegek egyötöde pedig pszichológiai segítségre szorul. Fennáll a kolerajárvány veszélye is. Hangoztatta azt is, hogy nő a szexuális túlkapások száma. Kluge egyben sürgette, hogy vizsgálják ki az egészségügyi ellátórendszer ellen elkövetett több mint kétszáz támadást. "A WHO máig az egészségügyi ellátórendszer ellen elkövetett 226 támadást igazolt Ukrajnában. Ez naponta csaknem három támadást jelent február 24. óta. Ezekben legalább hetvenöt ember vesztette életét és ötvenkilencen megsebesültek" - ismertette. Kijelentette, hogy semmivel sem lehet igazolni az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat, és sürgette az incidensek kivizsgálását. "Egyetlen egészségügyi szakembernek sem lenne szabad a penge élén táncolva űznie foglalkozását" - tette hozzá. Oroszország határozottan tagadta, hogy hadművelete során civileket is támadna. Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviseletének vezetője szerint több gondozóközpont, kórház és mentőkocsi szenvedett károkat az orosz támadások során. Habicht beszélt arról is, hogy gondot okoz a koronavírus-járvány, amely továbbra sem ért véget. Méltatta a kijevi vezetés oltási programját, ugyanakkor szorgalmazta, hogy azt ki kellene terjeszteni, illetve meg kellene erősíteni a szűrővizsgálatok rendszerét is. Dorit Nitzan, a WHO ukrajnai incidenskezelési menedzsere szerint a többhetes ostrom nyomán orosz erők kezére került Mariupol azon területek között van, ahol esetleg kitörhet a kolera. (MTI)

2022.05.17. 20:56

Zelenszkij "becsekkolt" Cannes-ban

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! (Ennyi!) című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutatót megelőző megnyitó ünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben" - jelentette ki az ukrán elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumiere termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének. "Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (...) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik" - tette hozzá, párhuzamba állítva Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével. (MTI)

2022.05.17. 20:56

Danyiil Medvegyev megérti, de nem tartja fairnek a wimbledoni döntést

Az ukrajnai katonai invázió miatt az orosz és fehérorosz játékosok nem vehetnek részt a viadalon.

2022.05.17. 20:55

Az "olasz Mol" is fog tudni rubelban fizetni

A legnagyobb olaszországi energia-vállalat, az ENI kedden bejelentette, hogy az eurószámla mellett rubelszámlát is nyitott a Gazprom Bank pénzintézetben az Oroszország által a földgáz-szállítmányok kifizetésére megjelölt procedúra teljesítéseként. Az ENI közleményben hangoztatta, hogy a kettős számlát az "olasz állami hatóságokkal" egyetértésben nyitotta meg. A közlemény tudatta, hogy a földgáz-szállítmányokért járó összeget továbbra is euróban számlázzák, "a valutát rubelre a moszkvai tőzsdén egy, azzal megbízott ügynökség váltja át a fizetést követő negyvennyolc órán belül, az orosz központi bank bevonása nélkül". A vállalat hangsúlyozta, hogy a követett fizetési módozat "jelenleg nem sért semmilyen európai előírást". Mario Draghi kormányfő május 11-i washingtoni látogatása sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Unió részéről semmilyen "hivatalos" állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sérti a szankciókat. A helyzet se nem fekete, se nem fehér, hanem "szürke övezet" - jegyezte meg. Gianluigi Paragone, korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S), most az Italexit nevű politikai párt szenátora úgy kommentált, hogy "sok beszéd és sok demagógia után az Európai Bizottság engedett, és hagyja, hogy a tagállamok szabadon döntsenek az orosz földgáz rubelben történő fizetéséről". Hozzátette, ez bizonyítja, hogy Európa nem tud lemondani az orosz földgázról. A Zöld Európa párt szóvivője, Angelo Bonelli emlékeztetett arra, hogy március 24-én Mario Draghi és az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi még azt hangoztatta, hogy "soha nem fizetnek rubelban, és alig két hónap elteltével, megváltoztatták nézeteiket". (MTI)

2022.05.17. 20:54

Munka van bőven

Május közepéig már több, mint 50 ezer ukrán menekült kapott hivatalosan munkát Csehországban a nekik kiadott speciális, egy évre szóló cseh vízum alapján - közölte kedden a prágai munkaügyi minisztérium. Az ukrán menekültek alkalmazását az érintett vállalatok jelentették a minisztériumnak. Szerintük döntően olyan állásokról van szó, amelyek hosszú ideje betöltetlenek voltak. Petr Fiala miniszterelnök kormányának márciusi döntése alapján az orosz offenzíva elől menekülő ukránok ezzel a speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban. A cseh belügyminisztérium, a legfrissebb adatok szerint, eddig mintegy 345 ezer speciális vízumot adott ki, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, egészségügyi ellátásra, szociális támogatásra és az oktatási rendszer igénybevételére jogosít fel. A tárca becslése szerint Csehországban jelenleg több mint 200 ezer ukrán menekült tartózkodik. Pontos adat nem ismeretes, mert Csehország nem tartozik a schengeni övezet határországai közé. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 140 ezren részben visszatértek Ukrajnába, részben más országba távoztak a schengeni övezeten belül. Az ukrán menekültek majdnem kétharmadát 18 éven aluli gyermekek teszik ki. A felnőttek mintegy 73 százaléka pedig nő. A felnőttek 29 százaléka azt nyilatkozta, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettsége van, 23 százalékuk érettségivel, 17 százalékuk pedig szakmunkásképzővel rendelkezik. Nem egészen egyharmaduk általános iskolát végzett. A munkát vállaló ukrán menekültek leggyakrabban a termelésben, az építőiparban, a szolgáltatásokban vagy a közlekedésben dolgoznak. Számos munkahely betöltésénél azonban akadály a cseh nyelv hiányos ismerete - derül ki a minisztérium nyilvántartásából. A munkaügyi hivatalok május közepén 7800 ukrán menekült álláskeresését tartották nyilván. (MTI)

2022.05.17. 20:35

Európai fordulat: a fegyverszállítás helyett a béketárgyalás az új cél

Heteken keresztül az aggasztotta a nyugati világot, mi történik, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát. Most pedig a jelek szerint inkább az nyugtalanítja az európai vezetőket, mi történhet akkor, ha adott esetben Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból. Ez az oka annak, hogy mielőbbi tűzszünetet sürgetnek.

2022.05.17. 20:30

Szlovákia a gyors NATO-bővítést támogatja

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter szerint Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékára nem az Észak-atlanti Szövetség agresszív bővítéseként kell tekinteni, hanem éppen ellenkezőleg, az az ukrajnai orosz agresszió közvetlen következménye.

2022.05.17. 20:11

Ukrajna nyílt fegyveres támogatásáról biztosított az EU biztonságpolitikai főképviselője

Josep Borrell megígérte, hogy Kijev sosem fog kifogyni a katonai eszközökből.

2022.05.17. 20:00

Jelentős lehet Svédország és Finnország "NATO-hozománya"

A finnek a 1300 kilométeres orosz határt és komoly tüzérséget, míg a svédek fejlett hadi ipart, modern tengeralattjárókat és harci repülőgépeket hozhatnak az észak-atlanti szövetségbe.

2022.05.17. 19:38

Vatikáni látogatót vár Kijev

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden. Az államközi kapcsolatokért felelős Gallagher érsek hivatalosan a Vatikán és Ukrajna közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének harmincadik évfordulója alkalmából utazik a kelet-európai országba. A látogatás programja szerint a vatikáni külügyminiszter felkeresi Lviv (Lemberg) és Kijev városát, valamint más háborús helyszíneket: így kívánja tanúsítani "Ferenc pápa és a Szentszék közelségét, valamint hangsúlyozni a párbeszéd jelentőségét a béke helyreállítása érdekében" - írta az államtitkárság mikroblogján. Paul Richard Gallagher szerdán elsőként Lvivben Ihor Voznyak görög katolikus érsekkel találkozik, majd felkeresi a város egyik menekültközpontját. Csütörtökön a szentszéki államtitkárt a régiót vezető Makszim Kozickij fogadja, valamint találkozik Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel, az ukrajnai görög-katolikus egyház vezetőjével. Jelen lesz Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke. Pénteken Gallagher érsek az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával találkozik, amit a tervek szerint sajtótájékoztató követ. A városokban a szentszéki államtitkárság képviselője felkeresi a háborús helyszíneket is. A Szentszék kiemelte, hogy Gallagher érsek látogatását már a háború február 24-i kirobbanása előtt tervezték, de a vatikáni diplomata koronavírusos megbetegedése miatt el kellett halasztani. Paul Richard Gallagher számít a Vatikán eddigi legmagasabb rangú képviselőjének, aki a háború kezdete óta Ukrajnába látogat. Korábban többek között Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője, valamint Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa járt Ukrajnában. (MTI)

2022.05.17. 19:16

Orosz lépés Amerika ellen

Márciusban Oroszország már a második egymást követő hónapban csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját. Márciusban 1,750 milliárd dollárral csökkentette amerikai állampapír-befektetéseit Oroszország, és ezzel a portfóliója 2 milliárd 3 millió dollárra esett. Az amerikai pénzügyminisztérium kimutatása szerint a rövid lejáratú amerikai állampapírokból 2 millió dollárnyi volt orosz kézben, ami megegyezett a februárival és a januárival, ugyanakkor a hosszú lejáratú papírok értéke 2 milliárd 1 millió dollárral csökkent a februári 3,751 milliárd dollárról. Márciusban már harmincnegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japánnak februárhoz képest 74 milliárd dollárral, 1232,4 milliárd dollárra esett az amerikai állampapír-portfóliója márciusban. Az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosainak listáján Japán után Kína a második, amely 15,2 milliárd dollárral, 1039,6 milliárd dollárra mérsékelte amerikai állampapír-portfólióját. Az élbolytól messze lemaradva Nagy-Britannia volt az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa 634,9 milliárd dollárral, utána Írország következett 315,9 milliárd dollárral, majd Luxemburg az ötödik 300,8 milliárd dollárral. A tíz legnagyobb tulajdonos között van még a Kajmán-szigetek, Svájc, Belgium, Franciaország és Tajvan. (MTI)

2022.05.17. 19:12

Németország már nem önálló ország - mondja az orosz külügyminiszter

Ennek kiindulópontja Olaf Scholz kancellár hatalomra lépése volt Szergej Lavrov szerint.

2022.05.17. 19:10

Ha a németeken múlik, nagyon gyors lesz a finn és svéd NATO-csatlakozás

Ez Olaf Scholz német kancellár keddi szavaiból derült ki.

2022.05.17. 19:00

Vlagyimir Putyin európai "gazdasági öngyilkosságról" beszélt

Az orosz elnök szerint az unió belügye, hogy elutasítja az orosz energiaforrást amelyet így majd eladnak másutt.

2022.05.17. 18:31

Éles kritikát kapott a magyar kormány Prágából szankcióügyben

A cseh külügy vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy Budapest nem támogatja feltétel nélkül az olajkereskedelmi tilalmat.

2022.05.17. 18:20

Novák Katalin Lengyelországban: növelni kell a szuverenitásunkat

Mindketten hasonló alapokon állunk, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei - hangsúlyozta Magyarország államfője első hivatalos külföldi útján Varsóban.

2022.05.17. 17:50

Szankciós egységtörekvés: a cseh kormányfő szerint valaki szivárogtat

Petr Fiala cseh kormányfő szerint túl gyorsan kikerülnek a nyilvánosságra a 6. szankciós csomaggal kapcsolatos tárgyalások részletei.

2022.05.17. 16:52

Naperőművek tucatjait húzza fel most az MVM

Egy-egy erőművi egység egy-másfél hektáros területet foglal el.

2022.05.17. 16:12

Még mindig van kit kimenekíteni az Azovsztalból

Folytatódik a humanitárius művelet a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén tartózkodó ukrán katonák kimentésére - erősítette meg kedden Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. "Az életük megmentése érdekében tegnap 52 súlyosan megsebesült katonánkat evakuálták. Állapotuk stabilizálása után orosz hadifoglyokra cseréljük ki őket. Dolgozunk a humanitárius művelet következő szakaszán" - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kedden Verescsuk. Az ukrán nemzeti gárda eközben fotókat tett közzé azokról a sérült ukrán katonákról, akiket kivittek az orosz csapatok által körbezárt üzem területéről. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy hétfőn egyezség született a súlyosan sérült ukrán katonák elszállításáról az Azovsztal üzemből orosz ellenőrzés alatt lévő területre. Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka üzenetet tett közzé, amelyben kijelentette, hogy Mariupol védői teljesítették a feladatukat. Hozzátette, hogy "az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát". Az ukrán vezérkar ezt követően este közölte, hogy Mariupol ukrán helyőrségének egységparancsnokai parancsot kaptak a legénység életének megmentésére. Eközben kedden Ukrajna-szerte több régióból jelentettek orosz támadásokat. Előzetes adatok szerint nyolc ember meghalt és 12 megsebesült az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében lévő Deszna falut ért orosz légicsapásban - közölte a katasztrófavédelem megyei részlegének főigazgatósága. Az orosz hadsereg négy rakétát lőtt ki a településre, ezekből kettő egy - ukrán forrásokban meg nem nevezett - épületbe csapódott. Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy a falu mellett van az ukrán fegyveres erők egyik kiképzőközpontja. Dmitro Zsivickij, az északkeleti Szumi megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők hajnalban rakétacsapást mértek Ohtirka városra, ennek következtében legalább öten megsérültek. Szavai szerint öt rakéta csapódott be civil létesítményekbe, súlyos károkat okozva. Egy kétszintes házban a találat miatt bennrekedtek az emberek, de károk keletkeztek egy templomban és egy óvodában is. Makszim Kozickij, a nyugat-ukrajnai Lviv megye kormányzója közölte, hogy keddre virradó éjjel az orosz erők a javorivi járásra mértek rakétacsapást, és károk keletkeztek a helyi vasúti infrastruktúrában. Sérültekről vagy halálesetekről nem érkezett jelentés. A kormányzó hozzátette, hogy az ukrán légvédelem ugyanakkor lelőtt három orosz rakétát a régió fölött. Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója eközben a Telegramon arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását a régióban Hirszke és Zolote városok, valamint Szirotine falu környékén. Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt állította, hogy a Luhanszk megyei Szeverodoneck irányában, Szirotine térségében az orosz csapatok veszteségeket szenvedtek és visszavonultak. Az Ukrajinszka Pravda a megyei kormányzóktól származó információk alapján készített összeállításában kiemelte, hogy az éjszaka súlyos harcok voltak Donyeck megyében, a szakadár és az ukrán ellenőrzésű területet elválasztó frontvonal teljes hosszán. Egy nap alatt az ukrán oldalon nyolcan haltak meg és hatan szenvedtek sérüléseket. Károk keletkeztek 32 lakóépületben két oktatási és kilenc ipari létesítményben. A szintén a Donyec-medencében lévő Szeverodoneck városban megsemmisült két kórház és egy kutatóintézet épülete, tízen meghaltak és hárman megsebesültek. Közben Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy jelenleg szünetelnek az orosz-ukrán béketárgyalások. Szavai szerint ennek egyik oka, hogy "Oroszország nem érti meg, a háború már semmilyen értelemben nem az ő szabályai, menetrendje vagy tervei szerint zajlik. Ukrajna ellenállása erősödik, ezért az Oroszországi Föderáció egyetlen célja sem fog megvalósulni". A másik okként azt hozta fel, hogy az orosz vezetés "nem képes lemondani az otthon terjesztett propagandájáról, a politikai elit fél igazat mondani. Nem ismerik el, hogy teljesen más feltételek mellett kell kilépni a háborúból, mint amivel korábban indokolták annak elindítását". (MTI)

2022.05.17. 15:18

Ukrán származása miatt hagytak helyben egy férfit Tatabányán

A Tatabányai Járásbíróság gyorsított eljárásban hozott ítéletet a bántalmazóval szemben.

2022.05.17. 15:17

Mélyülő orosz-finn árok

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját - közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának "alaptalan" kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint. A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni "konfrontatív kurzusára" is vonatkozott, beleértve a "kijevi rezsimnek" történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által "a Donyec-medencei és ukrajnai" civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását. Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük "nem egyeztethető össze diplomáciai státuszukkal". Ezekre az intézkedéskere Moszkva rendre szimmetrikusan reagált. (MTI)

2022.05.17. 14:08

Folytatódik a humanitárius akció az Azovsztalnál

"A humanitárius művelet következő szakaszán dolgozunk" - mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az azovsztali hétfő esti menekítéssel kapcsolatban. Több száz embert evakuáltak előző nap az acélgyárból, amely az ukrán ellenállás jelképévé vált városban az utolsó hely volt a könyörtelen orosz bombázások alatt. (CNN)

2022.05.17. 13:55

Szergej Lavrov: bizonyos tekintetben nincs jelentősége a finn és svéd NATO-tagságnak

Oroszország ellentmondást lát az érvelésben és geopolitikai lépésnek tekinti a bővítést, melynek egyik mozgatórugója a Kreml szerint, hogy a NATO az északi-sark felé terjeszkedjen.

2022.05.17. 13:46

Szóba került az Instagram blokkolásának feloldása

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben feloldják az Instagram blokkolását Oroszországban. „Ha valami javulás mutatkozik a nyugati országokkal való kapcsolatokban” – tette hozzá.

Peszkov emlékeztetett arra, hogy az Instagram tulajdonosa, a Meta megtagadta az olyan bejegyzések eltávolítását, amelyek a Kreml szerint „szélsőséges természetűek”.

Egy orosz bíróság március elején szélsőséges szervezetté nyilvánította a Metát, emiatt pedig blokkolták a közösségi oldalaikat, a Facebookot és az Instagramot. (Interfax, Telex)

2022.05.17. 13:15

Orosz közlés: nyugati katonai szállítmányt céloztak a lengyel határnál

Hétfőről keddre virradóan csapódtak be rakéták Lviv közelében, mintegy 15 kilométerre a lengyel-ukrán határtól.

2022.05.17. 13:07

Mariupol: titkos tárgyalások folytak az Azovval

Titokban folytak a tárgyalások a mariupoli Azovsztal fémműben két hónapig kitartó ukrán harcosok elszállításáról. Egyik parancsnokuk még a napokban is azt mondta egy francia filozófusnak, hogy ott fognak meghalni.

2022.05.17. 12:56

Dmitrij Peszkov: az USA ellenséges állammá vált

"Igaz, hogy enyhén barátságtalan államként emlegetjük őket, de azt kell mondanom, hogy ellenséges állam, mert amit csinál, az háború" - mondta az orosz elnöki szóvivő az Egyesült Államokkal kapcsolatban a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint. Peszkov kitartott azon orosz álláspont mellett, hogy az USA hibrid háborút vív Oroszország ellen. "Nem korlátozódik az amerikai és a brit tanácsadókra, akik megmondják a fegyveres ukrán nacionalistáknak, hogy mit tegyenek, és akik hírszerzési adatokat szolgáltatnak nekik és máshogy is segítik őket. Nem. Ez egy diplomáciai és egy politikai háború. Megpróbálnak elszigetelni minket a világtól. Ez egy gazdasági háború" - mondta egy konferencián.

2022.05.17. 12:54

Szerb miniszterelnök: a bombariadókkal nyomást akarnak gyakorolni ránk

Az utóbbi napok jelentős számú bombariadójával akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök kedden a belgrádi Pink televízióban. Mint mondta, Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és emiatt a nyomás napról napra nő az országon. Ana Brnabic szerint az utóbbi napok bombariadóit alaposan kitervelték, és biztosan külföldiek állnak a bejelentések mögött, mert bombariadó volt a belgrádi tropicariumban is, amelynek létezéséről sok helyi nem is tud.

Hétfőn több, mint száz belgrádi iskolában volt bombariadó, emellett a nap folyamán bombariadót jeleztek egyebek mellett öt belgrádi hídnál, hat bevásárlóközpontban, az állatkertben, a Nemzeti Múzeumban, a belgrádi főpályaudvaron és számos erőműnél is. (MTI)

2022.05.17. 12:07

Trükkösen oldották meg az orosz gázt csak rubelért problémát

Mindkét fél győztesnek hirdetheti magát, és így a gázszállítások zavartalanul folytatódhatnak.

2022.05.17. 11:33

A háború hatása: visszatérnek a Moszkvicsok meg a légzsák nélküli autók

A moszkvai polgármester újjáélesztené a Moszkvicsot az orosz kézre kerülő Renault-gyárakban, miközben ismét gyárthatók karburátoros orosz autók ABS és menetstabilizátor nélkül.

2022.05.17. 11:10

Kormányhivatal: 390 menekülőnek segítettek

Hétfőn 390, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. Az éjszakát 186-an töltötték a létesítményben. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. (MTI)

2022.05.17. 10:16

7600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

z ukrán-magyar határszakaszon 4448 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3113-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 294 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK. (MTI)

2022.05.17. 10:09

Maradnak a tüzérségi csapások

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint várhatóan az orosz erők a következő hetekben is a tömeges tüzérségi csapásokat hajtanak végre.

Mint írják, Csernyihivben a károk 80 százaléka lakóépületekben keletkezett, és azok mértéke mutatja, hogy Oroszország minimális figyelmet fordít a megkülönböztetésre vagy az arányosságra.

2022.05.17. 10:05

11 támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk megyében

Az ukrán vezérkar közlése szerint Oroszország a donyecki térségben folytatta fő harci erőfeszítéseit, Az ukrán erők az elmúlt 24 órában 11 támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk megyében, megsemmisítettek öt harckocsit, egy Tor légvédelmi rakétarendszert, hat tüzérségi rendszert és 12 páncélozott harcjárművet.

Orosz repülőgépek polgári és katonai infrastruktúrát semmisítettek meg keleten, valamint ipari létesítményeket támadtak Ukrajna belsőbb területein - közölték az ukránok.

Harkivban visszaszorították a határig az orosz erőket, most az állások fenntartására összpontosítanak - írta a Guardian alapján a Telex.

2022.05.17. 09:41

Egy magyar bank viheti a Sberbank hitelállományát - lapértesülés

A Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya a tét.

2022.05.17. 08:34

Elhagyják Mariupolt az ukrán erők: evakuáltak 260 katonát

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

2022.05.17. 07:40

Az osztrákok továbbra is nemet mondanak a NATO-ra

Finnország és Svédország hivatalosan már jelezte a NATO-hoz való csatlakozási kérelem benyújtásának a szándékát, az ugyancsak semleges Ausztria azonban határozottan elutasítja ezt.

2022.05.17. 07:28

Ársokk, hiány – nem akárki figyelmeztet

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a cél felett jár, de ennek külső okai vannak.

2022.05.17. 07:15

Robbanások voltak az éjjel Lvivnél

Mindössze tizenöt kilométerre az ukrán-lengyel határtól.

2022.05.17. 06:48

A semleges Svájc közelebb húzódna a NATO-hoz

Az orosz invázió hatására a svájci kormány szorosabb együttműködést alakítana ki a szövetséggel.

2022.05.17. 06:00

Bendarzsevszkij Anton: a sikerek hiánya okozza az orosz hangnemváltást

Nem is a háború hossza, ami megkérdőjelezheti az orosz hadműveletet, hanem az, hogy nincs siker – mondta Bendarzsevszkíj Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója, a posztszovjet térség szakértője.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×