eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Luxury Table setting for party, Christmas, holidays and weddings.
Nyitókép: Boris_Kuznets/Getty Images

Napi két pohár bor is út lehet a cukorbetegséghez

Egy brit vizsgálat szerint akad olyan palack is, amely 59 gramm cukrot tartalmaz: ez megfelel egy cukormázzal bevont fánknak.

Rossz hír az édes borok kedvelőinek, hogy egy brit kutatás szerint meglepően nagy mennyiségű cukor bevitelét is jelentheti, ha megisznak egy-két pohárkával: az Alcohol Health Alliance UK azért kampányol, hogy a címkéken feltüntessék a borok kalória- és cukortartalmát annak érdekében, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit visznek be szervezetükbe – írja a BBC.

A jelenlegi brit ajánlás szerint 30 grammnál több cukrot ne vigyünk be szervezetünkbe, a WHO 2015-ben 50 grammban határozta meg a cukorbetegség, illetve a fogszuvasodás elkerüléséhez a küszöbértéket, hozzátéve, hogy az ideális 25 gramm alatti mennyiség lenne. Ez a cukorbevitel a gyümölcslevek és smoothie-k természetes cukortatalmát is magában foglalja az cukorral ízesített egyéb ételek mellett.

Ezt a mennyiséget mindössze két pohár bor elfogyasztásával is el lehet érni a kutatás eredménye szerint.

Az is kiderült, hogy az alacsonyabb alkoholtartalmú borokban általában több a cukor, így ezek csak látszatra jelentenek jobb megoldást.

Egy tavalyi felmérés szerint a britek 60 százaléka szeretné, ha a borok címkéin szerepelne a kalóriaszám, 50 százalék pedig a cukortartalmat is szívesen olvasná a címkéken. Ezek az adatok a Magyarországon forgalomba kerülő borok címkéin sem találhatók meg.

Ian Gilmore, az Alcohol Health Alliance vezetője szerint abszurd, hogy míg a gyümölcsleves dobozokon az összes ilyen típusú információ megtalálható, addig a széles körű egészségkárosító hatásokkal rendelkező alkoholos italok címkéin szemérmesen hallgatnak ezekről a részletekről.

Magyarországon az alkoholtartalom és az esetleges allergének feltüntetése kötelező a címkéken. A cukortartalmat pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, minőségi pezsgő és illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő esetében kötelező feltüntetni csak, egyéb esetekben lehetőség mindössze a cukortartalomról történő informálás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×