eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin
Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozók dolgozni indulnak a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-én, melletük egy idős férfi halad el. A bukaresti önkormányzat ettől a naptól kezdve hét nagy kiterjedésű sétálóövezetet alakított ki a belvárosban, hogy legyen hol sétálniuk a járványügyi korlátozások miatt egyéb szabadidős tevékenységek híján maradt bukarestieknek.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Romániában már húszezernél is több fertőzöttről tudnak

Az elmúlt 24 órában 196 új esetet jegyeztek, ami 23 százalékkal több, mint az elmúlt egy hét átlaga, de sokkal kevesebb, mint a tegnapi 238 új eset.

A legfrissebb adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 20 103-an fertőződtek meg az országban. Közülük 14 145-en (a fertőzöttek 70 százaléka) meggyógyultak, 1308-an (a fertőzöttek hét százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4650 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 152-őt intenzív osztályon.

Az elmúlt 24 órában 196 új esetet jegyeztek, ami 23 százalékkal több, mint az elmúlt egy hét átlaga, de sokkal kevesebb, mint a tegnapi 238 új eset.

A kór egy nap alatt jegyzett új halálos áldozatainak száma immár tíz napja a tíz eset körül stabilizálódott, az intenzív osztályon kezeltek száma pedig folyamatosan csökken.

Az esetek területi eloszlását tekintve továbbra is a moldvai és a dél-erdélyi megyék valamint a főváros és környéke a legfertőzöttebbek. A moldvai Suceava megyében az ezer lakosra számított esetek száma meghaladja az 5,6-ot, Arad, Hunyad, Brassó és Szeben is a legfertőzöttebb tíz megye között van. Itt 1,6-1,2 közötti az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. Maros, Bihar, Kovászna, Kolozs, Temes és Hargita megye a fertőzöttségi statisztika közepén helyezkedik el 1,2 és 0,5 közötti esetszámmal ezer lakosonként.

A székelyföldi Hargita megye hosszú ideig az utolsó olyan területe volt az országnak, ahol nem jelent meg a kór, de az utóbbi két hétben jelentősen romlott ott is a helyzet.

A megyében jelenleg több aktív gócpontot is nyilvántartanak.

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány múlt héten tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Június elsejétől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezték a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések is.

A román hatóságok június 15-étől a nagy bevásárlóközpontok megnyitására készülnek, az intézkedés bevezetését azonban elhalaszthatják, ha a fertőzöttek számának növekedése tartósnak bizonyul.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×