eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án. A Kínában felbukkant, tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-et, a halálozásoké a tizenkettőt.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Brüsszel: agresszívan le kell csapnunk a vírusra

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot indított el az az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

"Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája"

- hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic, az unió válságkezelésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzése érdekében fontos, hogy az unió stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.

"A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra" - hangsúlyozta.

Tóth Edina, a Fidesz képviselője a vitában felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel elindult honlapot és az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról napra, óráról órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Manfred Weber az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

"Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés - hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

"Az unióban nincs helye a rasszizmusnak" - húzta alá.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×