eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2018. március 9.Kormányellenes tüntetés résztvevői Robert Fico szlovák miniszterelnököt a maffiával összekapcsoló plakátokat mutatnak fel Pozsonyban 2018. március 9-én. A tüntetők Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását és a kormány átalakítását követelik. (MTI/AP/Ronald Zak)
Nyitókép: Ronald Zak

Folytatódnak a szlovák kormány jövőjét érintő tárgyalások

Reggeltől folytatódnak a szlovák kormány jövőjét érintő tárgyalások. A Híd döntésére – vagyis hogy előrehozott parlamenti választások legyenek, különben a párt kilép a koalícióból – tegnap nem érkezett válasz a koalíciós partnerek, a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt részéről. A válság megoldásának több lehetséges változatáról is szó esett.

A szlovák koalíciós pártok tegnapi egész napos egyeztetései után egyelőre csak annyit tudni, hogy a Szlovák Nemzeti Párt csak akkor kíván tárgyalni az előrehozott választásokról, ha ellehetetlenül a kormánykoalíció működése, illetve annyit, hogy

felmerült Robert Fico kormányfő leváltása is.

Egyes körökben már az a találgatás is elhangzott, hogy Peter Pellegrini kormányfőhelyettes léphetne a helyére. Robert Fico nem kommentálta az eseményeket. Bugár Béla, a Híd elnöke elmondta, ha szükséges, akár egy hétig, vagy akár éjszaka is folytatják a tárgyalásokat. Egyelőre a kormányhivatal szóvivője, Beatrice Szabóová sem árult el többet, csupán annyit mondott: amint kiderülnek a tárgyalások eredményei, máris tájékoztatják róla a sajtót.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás szerdán délelőtt bejelentette, együttműködési szerződést kötne az ellenzéki és a parlamenten kívüli pártokkal.

Richard Sulík pártelnök azt mondta, az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy az előrehozott választások jelentenek megoldást a politikai helyzetre. „Felkészültünk arra, hogy felelősséget vállaljunk Szlovákia iránt. Átgondolt reformokat és hagyományosan a legjobb programot készítettük elő“ – mondta Sulík. A szerződésben leszögeznék, hogy

az együttműködő pártok nem lépnek egyezségre a Smerrel és egymásra sem támadnak, de harcolni fognak a korrupció ellen.

Már a Smer volt alelnöke, a két héttel ezelőtt a kulturális miniszteri posztról lemondott Marek Maďarič is úgy látja, a kormányválságra az egyetlen megoldás az előrehozott választás. „Azok után, hogy lényegében minden párt elmondta véleményét, hogy támogatják az előrehozott parlamenti választásokat, úgy tűnik, a Smernek sem marad más lehetősége, mint csatlakozni hozzájuk, ugyanis az előrehozott választások mindenképpen megvalósulnak, a kérdés csak az, hogy mikor. Ebben a pártoknak kell megegyezniük“ – fejtette ki Marek Maďarič.

Jaroslav Paška, a nemzetiek alelnöke szerint a párt akár a legkésőbbi nyári időpontra is fel tudna készülni, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy egy időben tartsák meg a novemberi önkormányzati választásokkal. Andrej Kiska államfő is ezt javasolja.

Amíg a kormányt legkevesebb 76 parlamenti képviselő támogatja, továbbra is folytathatja a munkát.

Közben elkészült a múlt héten Szlovákiában járt európai parlamenti képviselők jelentése. A hattagú delegáció 39 oldalon taglalja, mit tapasztalt a március 8-án és 9-én tett látogatás során, amelyre a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után kialakult belpolitikai helyzet miatt került sor. A jelentés szerint Szlovákiában nagyon alacsony a lakosság intézményekbe vetett bizalma, főleg a bűnüldözői szervek felé. Az európai parlamenti képviselők által megfogalmazottak szerint érezhető a politikai befolyásoltság is, amely nehezítheti a független vizsgálatok lebonyolítását.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×