eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin

Belga miniszter: Puigdemont ügye nem politikai ügy

A belga kormány nem fog beavatkozni Carles Puigdemont volt katalán elnök esetleges kiadatási ügyébe, ez tisztán jogi ügy - szögezte le szombaton Koen Geens belga igazságügyi miniszter.

Puigdemont és társai ellen európai elfogatóparancsot adott ki a bíróság Spanyolországban, miután a katalán parlament októberben, a hónap elején tartott, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. Puigdemont és a katalán kormány több tagja Brüsszelbe utazott, miután a spanyol kormány rendkívüli intézkedésként, az alkotmányos rend helyreállítására hivatkozva menesztette a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki Katalóniában.

A hagyományos kiadatási ügyekkel ellentétben a végrehajtó hatalomnak az európai elfogatóparancsok ügyében semmilyen szerepe nincs, minden az érintett országok igazságügyi hatóságai között zajlik - húzta alá Geens.

Puigdemont azt mondja, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte "átpolitizálódott".

Puigdemont és társai brüsszeli tartózkodása a belga kormányon belül is feszültséget okoz, mert hivatalosan a miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot, de a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség maga is deklaráltan szakadár párt, amely rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×