eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Megkopott az Iszlám Állam fénye

Megkopott az Iszlám Állam fénye

Az Iszlám Államnak a reklámérték volt kulcsfontosságú a Las Vegas-i és a Marseille-i merénylet kapcsán – mondta Tálas Péter az InfoRádiónak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója szerint ugyanis egyre inkább csökken a nimbuszuk.

Az Iszlám Állam egy visszaszorulóban lévő terrorszervezet, abban az értelemben, hogy folyamatosan veszti el az uralma alá tartozó területeket, ami a hatékonyságára és a presztízsére is rányomja a bélyegét – magyarázta a szakértő.

A hasonló szervezetek, melyek globális félelmet szeretnének kelteni, azokat a nagyobb terrorcselekményeket is magukra vállalják, amelyekhez valójában semmi közük. Így a marseille-i merénylet esetében – noha muszlim vagy iszlamizált radikális volt az elkövető – sincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam ideológiája radikalizálta volna a mészárlást elkövető férfit. Sem a szervezésben, sem a lebonyolításban nincs erre bizonyíték.

A Las Vegas-i merénylettel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy mivel ez volt az Egyesült Államok egyik legnagyobb tömegmészárlása, szinte biztosra volt vehető, hogy mindazok bejelentkeznek, akik az USA-t ellenségüknek tekintik. Kapcsolódni szeretett volna valószínűleg ehhez az ISIS is, mert nekik fontos, hogy az ilyen típusú cselekményeknél szerepeljen a nevük - még akkor is, ha a hatóságok pontosan tudják, hogy a terrorszervezet nem játszott közre az akció elkövetésében.

A bejelentés inkább azoknak szólt, akik hajlamosak elhinni, hogy az Iszlám Állam olyan hatalmas, hogy fel tud bérelni egy fehér férfit Las Vegasban, hogy lőjön a fesztiválozó tömegre, és közel 60 embert megöl és több mint 500-at megsebesít.

Az esemény reklámértéke volt kulcsfontosságú az Iszlám Állam számára

– véli a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×