eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Súlyos figyelmeztetést kapott Donald Trump

Súlyos figyelmeztetést kapott Donald Trump

Az ENSZ rasszizmus elleni küzdelemért felelős bizottsága első alkalommal figyelmeztette hivatalosan az Egyesült Államokat a közösségei közötti konfliktus veszélyére szerdán, sürgős cselekvésre szólítva fel Washingtont.

A faji megkülönböztetés felszámolásáért felelős bizottság a rasszista tüntetések egyre gyakoribbá válása miatt folyamodott a ritkán használt eszközhöz. A testület kiemelte a charlottesville-i összetűzéseket, amelyek során egy nő meghalt, amikor a fehér felsőbbrendűséget hirdető egyik fanatikus autójával belehajtott az antirasszista tiltakozókba.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága alá tartozó bizottság figyelmeztetésének célja az, hogy megakadályozza a fennálló társadalmi problémák konfliktussá fajulását, vagy egy adott konfliktus újbóli felbukkanását.

Donald Trump amerikai elnök bírálatok kereszttüzébe került a charlottesville-i erőszakcselekményeket minősítő szavai miatt, amelyekért szerinte mindkét tábor felelőssé tehető a történtekért.

A bizottság ennek fényében felszólította az amerikai kormányt, illetve "a magas rangú politikusokat és az állami tisztségviselőket, hogy egyértelműen és feltételek nélkül utasítsák és ítéljék el a rasszista gyűlöletkeltést".

"Aggódunk a rasszista tüntetések miatt, amelyeket a fehér nacionalisták, a neonácik és a Ku Klux Klan nevű szervezet nyíltan rasszista szlogenjei, kántálásai és üdvözlési formái kísérnek" - hangsúlyozta közleményében a testületet vezető Anastasia Crickley.

A bizottság hét alkalommal adott ki hasonló figyelmeztetést az elmúlt évtizedben a Burundihoz, Nigériához és Irakhoz hasonló, etnikai és vallási konfliktusok tépázta országokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×