Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a portugál elnökválasztás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött vasárnap reggel Portugáliában az elnökválasztás, amelynek favoritja az előzetes közvélemény-kutatások szerint az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa.

Mintegy 9,7 millió portugál járulhat az urnákhoz, hogy államfőt válasszon a délnyugat-európai demokráciában, amelynek 40 éves történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

Mindenesetre az elnökválasztáson hagyományosan alacsony a részvételi arány. A legutóbbi voksoláson a szavazásra jogosultak 53,48 százaléka jelent meg, s ez rekordnak számít Portugáliában.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este hét órakor zárnak, előzetes eredmények azonban leghamarabb egy órával később várhatóak, a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken lévő egy órás időeltolódás miatt.

A 67 éves Sousa a jobboldal jelöltje, és az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül is az elnöki székbe kerülhet.

Legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. Emellett legkomolyabb "fegyvere" a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

Az elnöki tisztséget 2006. március 9. óta a 2011-ben újraválasztott Aníbal Cavaco Silva tölti be.