eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdődött a portugál elnökválasztás

Megkezdődött vasárnap reggel Portugáliában az elnökválasztás, amelynek favoritja az előzetes közvélemény-kutatások szerint az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa.

Mintegy 9,7 millió portugál járulhat az urnákhoz, hogy államfőt válasszon a délnyugat-európai demokráciában, amelynek 40 éves történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

Mindenesetre az elnökválasztáson hagyományosan alacsony a részvételi arány. A legutóbbi voksoláson a szavazásra jogosultak 53,48 százaléka jelent meg, s ez rekordnak számít Portugáliában.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este hét órakor zárnak, előzetes eredmények azonban leghamarabb egy órával később várhatóak, a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken lévő egy órás időeltolódás miatt.

A 67 éves Sousa a jobboldal jelöltje, és az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül is az elnöki székbe kerülhet.

Legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. Emellett legkomolyabb "fegyvere" a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

Az elnöki tisztséget 2006. március 9. óta a 2011-ben újraválasztott Aníbal Cavaco Silva tölti be.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×