Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltűnt egy Pekinggel szemben kritikus hongkongi kiadóház öt alkalmazottja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eltűnt egy Pekinggel szemben kritikus, neves hongkongi kiadóház öt munkatársa, amit hétfőn "nagyon aggasztónak" nevezett a kínai különleges közigazgatási terület kormányzója. Egy demokrata párti képviselő szerint elképzelhető, hogy a szóban forgó személyeket elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

"A kormányt nagyon aggasztja a hongkongi lakosok jogi és biztonsági helyzete. Csak a hongkongi biztonsági szolgálatoknak van joguk betartatni a hongkongi törvényeket" - jelentette ki Leung Csun-jing újságíróknak nyilatkozva, hangsúlyozva, hogy a szólás- és a sajtószabadság törvényi védelmet élvez Hongkongban.

A volt brit gyarmat Hongkong 1997-ben került vissza Kína fennhatósága alá. Elvben nagyfokú autonómiája van Kínán belül, és lakosai az országban sehol másutt nem tapasztalható szólásszabadságot élveznek, mégis sokaknak az az érzése, hogy Peking egyre jobban kiterjeszti ellenőrzését rájuk, és egyre kevesebb marad nekik szabadságjogaikból.

A Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times című lap azzal vádolta meg a Mighty Current nevű kiadóházat, hogy publikációi kizárólag "kitalált és rosszindulatú" tartalmakkal jelennek meg. "Ezek a könyvek különböző utakon érkeznek a szárazföldre, a politikai mendemondák forrásai, és negatív hatást fejtenek ki. A kiadóház székhelye Hongongban van, de abból él, hogy bajt kever a kontinensen" - volt olvasható a lap egyik cikkében.

Albert Ho hongkongi demokrata párti képviselő vasárnap kijelentette: az az érzése, hogy a kiadóház öt alkalmazottját elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

Amikor a kormányzótól megkérdezték az újságírók, hogy szerinte az illetőket a szárazföldre vitték-e, azt válaszolta, hogy nincs olyan jel, amely erre utalna, de azzal a felhívással fordult a hongkongiakhoz, hogy jelentkezzen, aki bármit is tud a hollétükről.

A kormányzót a pekingi hatalomhoz közel állónak tekintik, és emiatt fekete bárány a hongkongi demokráciapárti mozgalom szemében. Ellenzéke azzal vádolja Leung Csun-jinget, hogy az ügyben nem tesz meg mindent, amire képes volna Pekingnél.