eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Uniós megállapodás született a külső határok védelmének megerősítéséről

Az európai uniós tagországok megállapodtak az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről - közölte pénteken Brüsszelben Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, a tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetőinek tanácskozásán.

Franciaország megszerezte a partnerektől a szükséges támogatást abban a három kérdésben, amelyet kiemelten fontosnak tart - jelentette ki "Eltökélten, gyorsan és energikusan kell cselekednünk" - tette hozzá.

"Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk" - mondta a miniszter, és úgy vélekedett, hogy ezek hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

A miniszteri tanácskozásról kiadandó közös állásfoglalás - amelynek a tartalmát illetően alacsonyabb szinten már az előző napokban megállapodás született a tagországok között - arról rendelkezik, hogy az EU külső határain haladéktalanul bevezetik a módszeres utasellenőrzést, mégpedig azok tekintetében is, akiket megillet a szabad mozgás joga.

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez tartozó 26 EU-tagország polgárait eddig az unió külső határain is csak nagyon lazán ellenőrizték: az autósnak az ellenőrzőpontnál csupán lassítania kellett, és esetleg fel kellett mutatnia az úti okmányát. Ezentúl az ilyen dokumentumok tartalmát szisztematikusan összevetik a bűnügyi és biztonsági adatbázisokkal.

A külső határok szorosabb ellenőrzésének elhatározása mellett egyetértés született abban is, hogy megteremtik a légiutasadatok megosztásának mechanizmusát, továbbá visszaszorítják a lőfegyverek csempészetét.

A pénteki rendkívüli uniós bel- és igazságügyi miniszteri ülést a franciák kérték az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek nyomán.

Közleményt adott ki a találkozóról a magyar belügyi tárca is. Ebben kiemelte, hogy Magyarország a legteljesebb mértékben szolidáris Franciaországgal, és minden intézkedést támogat, amelynek révén az EU-ban erősödhet a biztonság.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×