Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: többet kell tenni az EU-Kína stratégiai partnerségért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén ünnepeljük Kína és az európai közösség diplomáciai kapcsolatfelvételének negyvenedik évfordulóját, stratégiai partnerségünk tartalommal való megtöltése mégis rendkívül lassan halad - jelentette ki az MTI tudósítójának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben, miután részt vett a kínai Győzelem Napján rendezett nagyszabású katonai díszszemlén Peking belvárosában.

A miniszter megbeszélésein vendéglátói szóba hozták ezt a kérdést, s ő maga is úgy látja, hogy "Európa mára vitathatatlanul lemaradt a világgazdasági és világpolitikai versenyben. Miközben ugyanis a magunk bajaival vagyunk elfoglalva, a világ többi hatalmi pólusa folyamatosan erősíti világgazdasági pozícióját".

Szijjártó Péter szerint miközben például az Európai Unió képtelen megtalálni a választ a rendkívül feszítő gazdasági és bevándorlási kihívásokra, addig az Egyesült Államok igyekszik mielőbb tető alá hozni a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodást. Mindeközben évek óta tapasztalható, hogy egyre egyértelműbbé válik a kínai jelenlét Afrikában és Latin-Amerikában.

"E helyzetben Európának az lenne az érdeke, hogy minél gyorsabban fejlessze az együttműködését Kínával. Ha erre nem leszünk képesek, a lemaradásunk behozhatatlanná válhat" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Magyarország a miniszter mostani látogatásán is kinyilvánította, hogy támogatja az EU-Kína kétoldalú beruházási megállapodás mielőbbi megkötését, valamint a kereskedelemfejlesztési megállapodásról szóló tárgyalássorozat megindítását.

"Magyarország - és ezt a vendéglátóim is hangsúlyozták - élen jár az európai-kínai kapcsolatok fejlesztésében. A kínai kormány nem véletlenül velünk írt alá először megállapodást az "egy út, egy övezet" koncepcióról, amely egyfajta elismerése is volt a magyar kormány +keleti nyitás+ politikájának" - húzta alá Szijjártó Péter.

A magyar minisztert csütörtökön a világ több tucat országának vezetői között a japán megszállás elleni háború és a második világháború ázsiai végének 70. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádé előtt külön is üdvözölte Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége.

Szijjártó Pétert fogadta Li Jüan-csao alelnök, aki megköszönte a miniszter részvételét az évfordulós eseményen, Magyarországot megbízható partnernek nevezte, és méltatta a két ország jó viszonyát. Egyúttal megköszönte Budapest jelentkezését a 2017-es Kína-Kelet-Közép-Európa csúcs megrendezésére.

Szijjártó Péter kérte az alelnök támogatását ahhoz, hogy fenntartható legyen a Magyarországra irányuló kínai beruházások növekedésének üteme, hiszen a Huawei, a Wanhua, a Bank of China és a Westcast vállalatok beruházásai jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményének növekedéséhez.