Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koppenhágában eltemették a támadások zsidó áldozatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több százan - közöttük Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök - vettek részt szerdán Dan Uzan, a múlt hét végi koppenhágai lövöldözések zsidó áldozatának temetésén.

A 37 éves biztonsági őrt a palesztin származású támadó fejbe lőtte, miközben a koppenhágai nagy zsinagógánál állt őrségben. A férfit a dán főváros zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra, a szertartás biztonságára számos, állig felfegyverzett rendőr felügyelt.

Szombat délután és éjjel kettős terrortámadás történt Koppenhágában: egy fegyveres lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A dán állampolgárságú támadó két emberrel végzett, ötöt megsebesített. A rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.

A dániai zsidó közösség a Jyllands-Posten című dán napilapban kifogásolta, hogy a párizsi merényletek után nem erősítették meg a dániai zsidó intézmények védelmét. Bírálat érte a dán belső felderítő szolgálatot (PET) is, miután kiderült, hogy szeptemberben már figyelmeztették arra a veszélyre, hogy a feltételezett elkövető, az akkor késelés miatt börtönbüntetését töltő Omar El-Hussein "radikalizálódik".

Az ellenzéki pártok szerdán a terrorellenes harcra fordított összegek növelését kérték.

A rendőrség közben újabb részleteket tett közzé a merénylet kapcsán. Megerősítette az elkövető személyazonosságát. A 22 éves - palesztin származású - férfi először a kulturális központ mellékbejáratain próbált meg bejutni az épületbe. Egy M95 típusú puskával 28-szor az épületre lőtt. Az egyik golyó végzett egy 55 éves dokumentumfilmessel.

A merényletekben megsebesült öt dán rendőr kedden elhagyta a kórházat.