Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb izraeli-palesztin közvetett tárgyalások kezdődtek Kairóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb izraeli-palesztin közvetett tárgyalások kezdődtek kedden Kairóban, először a legutóbbi gázai övezeti fegyveres konfliktus augusztus 26-i beszüntetése óta.

Az egyiptomi közvetítéssel folyó egyezkedés a MENA hivatalos hírügynökség jelentése szerint az egyiptomi titkosszolgálat főépületében zajlik. A jelenlegi forduló - amelynek eredményeiről kedden kora este még nem láttak napvilágot hírek - előreláthatólag legkésőbb szerdán zárul, az aznap este beköszöntő zsidó újév miatt.

A diplomáciai erőfeszítések újjáélesztése kis híján meghiúsult, miután az izraeli biztonsági erők kedd hajnalban Ciszjordániában megöltek két palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy júniusban elraboltak, majd agyonlőttek három izraeli tizenévest. A szóban forgó gyilkosságok nagyban hozzájárultak a gázai válság kirobbanásához.

Ezzat er-Risk, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet egyik magas rangú képviselője úgy nyilatkozott, hogy a palesztin küldöttség éppen az egyiptomi titkosszolgálat kairói főhadiszállása felé tartott, amikor értesültek a történtekről, s tiltakozásuk jeléül visszafordultak. Mahmúd ez-Zahhár, a Hamász egyik alapító tagja szerint a szervezet Gázában és az övezeten kívül élő tisztségviselőivel folytatott egyeztetés után a palesztin küldöttek úgy határoztak, folytatják a tárgyalásokat.

A ciszjordániai Hebron városában végrehajtott katonai akcióról értesülve több Hamász-küldött is azzal vádolta Izraelt, hogy az időzítés célja a tárgyalások folytatásának megakadályozása volt. A szélsőséges szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri Gázavárosban nyilatkozva elítélte a két "vértanú" meggyilkolását. Abu Zuhri kijelentette, hogy a két megölt férfi, Ammár Abu Ísza és Marván el-Kavászmi "jelentősen hozzájárult a zsidó telepesek elüldözéséért tett erőfeszítésekhez". Zuhri hangsúlyozta: kivégzésük nem gyengíti a palesztin ellenállást.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő a Ciszjordániát a kezében tartó - és a kairói tárgyalásokon részt vevő - Fatah pártot is megvádolta a történtekkel kapcsolatban, azt állítva, hogy az izraeli akció kivitelezése lehetetlen lett volna anélkül, hogy Izrael egyeztetett volna a Fatahhal.

A keddi megbeszélések fő célja a gázai válságnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás stabilizálását és hosszú távú fenntartását célzó tárgyalási folyamat ütemtervének egyeztetése. A MENA híradása szerint a megbeszélések legkorábban október elején, az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep után folytatódnak.