eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Európa ezért menekülhetett meg a zűrzavartól

A skóciai népszavazás továbbra is vezető téma a nemzetközi sajtó hasábjain. Több szombati lap is arra hívta fel a figyelmet, hogy az államok jól teszik, ha meghallgatják függetlenséggel rokonszenvező régióikat. Az angol Financial Times a skóciai függetlenségi népszavazásról összeállított szombati értékelésében hangsúlyozta: az Egyesült Királyságot egy közvélemény-kutatási felmérés mentette meg. Az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál szerint a skót "nem" elhárította a közvetlen politikai és jogi zűrzavar veszélyét.

A francia napilapok üdvözölték, hogy Nagy-Britannia egységes marad a skót népszavazást követően, ugyanakkor arra is utaltak, hogy a függetlenségpárti tábor sem vesztett el mindent.

A skót választók bölcsessége című szerkesztőségi írásában a balliberális Le Monde úgy vélte, hogy a referendum nemcsak Londonban okozott fejfájást, hanem Brüsszelben és a legtöbb uniós fővárosban is tartottak egy független Skócia lehetőségétől, amely meggyengítette volna Nagy-Britanniát. Az Európa-párti skótok nélkül a Nagy-Britannia uniós tagságáról 2017-re tervezett referendumon ugyanis nagyon kevés esély lett volna az Európa-párti győzelemre. Ezenkívül Skócia függetlensége megnyitotta volna az utat a 28 uniós tagállamban létező "micronacionalizmusok" kifejeződésére - hangsúlyozta a lap. A skótok a Le Monde szerint ugyanakkor nem a status quóra szavaztak, a királyság intézményi berendezkedése változni fog, miután a pánikhangulatban mindhárom nagy brit párt nagyobb autonómiát ígért a skótoknak, s arra a walesiek és az írek is igényt fognak tartani.

Hasonlóan vélekedett a baloldali Libération, amely szerint annak ellenére, hogy a nem győzelme a meggyőző többsége miatt is meglepetést okozott a függetlenségpártiak kampánya után, ez utóbbiak veresége ellenére Cameronnak be kell tartani a pánikhelyzetben tett ígéreteit, amelyeknek köszönhetően megmenekült meg attól a katasztrófától, amely politikai karrierje végét jelentette volna.

A konzervatív Le Figaro helyszíni tudósítása azt emelte ki, hogy a függetlenségpártiak hiperaktív kampánya után a csendes többség az urnáknál mondott nemet, majd pénteken az utcákon honoló nyugalom óriási ellentétben állt az elmúlt napok nyüzsgésével. Kiemelte, hogy Edinburghban, a Nagy-Britanniához szorosan kötődő pénzügyi és virágzó skót fővárosban a nagy többség, 61 százalék szavazott nemmel, és hasonló volt a helyzet Aberdeenben (59 százalék), Stirlingben, a nacionalizmus történelmi bölcsőjében (60 százalék) és Perthben (60 százalék) is. Csak Glasgowban és Dundee-ben szavaztak szemben a többséggel. A lap szerint David Cameron brit miniszterelnököt példaként fogják a spanyol vezetők emlegetni, akik szeretnének megakadályozni egy hasonló referendumot Katalóniában. A skótok nagy többségének választása arról, hogy az Egyesült Királyságban kívánnak maradni, pedig példaként fog szolgálni arra, hogy érdemes számítani a választók józan eszére a politikai idealizmus és a gazdasági ésszerűség közti választásban. A függetlenségpártiak ugyanakkor nem veszítettek el mindent: a mobilizáló kampánnyal sikerült szélesíteni a táborukat és mindenekelőtt elérték, hogy Londonból ígértet kapjanak arra, megerősítik az autonómiájukat - írta a Le Figaro.

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárja szerint a skóciai választási eredmény nem veszi vissza az önállóság kivívására törekvő többi európai mozgalom lendületét. Flandriától Dél-Tirolig azzal kell számolni, hogy a mozgalmak kitartanak, "hiszen a skóciai választás üzenete az, hogy akár még vereség esetén is el lehet érni az autonómia jelentős kiterjesztését" - írta a FAZ hírmagyarázója.

A konzervatív Die Welt kommentárja kiemelte a választási részvételi arány jelentőségét, hangsúlyozta, hogy "a demokráciákban hallatlanul magas", csaknem 85 százalékos arányért "mindegyik oldal gratulálhat magának". Egyebek között hozzátették, hogy a skóciai folyamatok láncreakciót indíthatnak el, és "még mielőtt választ találnak a skót kérdésre", napirendre kerülhetnek az angol, a wales-i, és az északír országrész autonómiájára vonatkozó követelések is.

A német baloldali Berliner Zeitung vezércikkében hangsúlyozta, hogy a függetlenségpártiak egy "nacionalista kérdés" elé állították a nemzetet, és ugyan "a nacionalizmus szinte mindig kéz a kézben jár a populizmussal és az agresszív elhatárolódással az idegenektől, de ezúttal mindez másként történt". A függetlenségpártiak "nem valami ellen, hanem valami mellett érveltek", a források igazságosabb elosztását akarták elérni szegény és gazdag között, "nagylelkű bevándorlási rendszert és mindenki számára elérhető egészségügyi- és oktatási rendszert" követeltek, és az "igazságos, demokratikus társadalom eszméjét" állították szembe a "londoni centralizmussal" - vélekedett a Berliner Zeitung.

A függetlenség leszavazásával semmi sem változik Skóciában, mégis minden más lesz - írta az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

A skót "nem" a lap szerint elhárította a közvetlen politikai és jogi zűrzavar veszélyét, hogy mi legyen egy olyan tagállammal, amelynek egy része kiválik, és mi legyen a kiváló országrésszel, ám most minden szem katalánok felé fordul, ahol novemberben várható "konzultáció", véleménynyilvánítás a függetlenségről.

"A legkézenfekvőbb tanulság, hogy az államok jól teszik, ha meghallgatják függetlenséggel rokonszenvező régióikat. Ezek figyelmen kívül hagyása, vagy igényeik megtagadása csak haragot szül" - írja az EUobserver.

A hírportál szerint a következő nagy kérdés, hogy David Cameron ugyanolyan "Better together - Jobb együtt" kampányra készül-e az Egyesült Királyság EU-tagságáról megígért népszavazáson, amilyet az ország egyben tartása érdekében folytatott. A brit és az uniós decentralizáció várhatóan összekapcsolódik majd a brit választási kampányban, és az ország és Európa két legnagyobb feladatát állítja David Cameron elé.A Le Soir című brüsszeli lap beszámolójában olyan skót szakértők véleményét idézte, akik szerint most akár 10-15 évre is lekerülhet a napirendről a skót függetlenség ügye - különösen akkor, ha London betartja a "nem" voksok győzelme érdekében tett ígéreteit, és kvázi "föderális" állammá alakítja át Nagy-Britanniát.

A belga újság értékelése szerint a referendum "nagy győztesének", David Cameron miniszterelnöknek most sikerült magára öltenie az ország egysége megmentőjének a mezét

Európa fellélegzett, megkönnyebbülés érzése terjedt el a skótok maradásával - írta a Corriere della Sera olasz napilap szombati vezércikke.

Az újság szerint a skóciai népszavazás arányainak három tanulsága az, hogy Európában a "nemzetállam" egyáltalán nem halt ki, és továbbra is a legnagyobb biztonságot és a legszélesebb garanciákat kínáló államforma; a történelemnek, identitásnak, hazának a mai napig megvan a maga jelentős súlya; Európa nemzeti államok uniója és az is marad. Szardínia szigete és az észak-olasz Padania köztársaság függetlenségi törekvéseire is utalva a Corriere kommentára szerint a skót népszavazás megmutatta, hogy még nagyon erős nemzeti identitással is elképzelhető olyan területi autonómia, amely megfelelő garanciákat nyújt a fennálló állam vitatása nélkül.

A balközép La Repubblica úgy látta, Skócia és Anglia demokrácia-leckét adott egész Európának. Az Il Fatto Quotidiano David Cameron brit miniszterelnöknek a skótokkal szembeni bosszúját jósolta meg az angol autonómia növelésével.

A skót népszavazás eredményét a l'Avvenire az olasz püspöki kar napilapja szerint is az iskolákban kellene tanítani főleg azoknak, akik Európában autonóm törekvéseket hangoztatnak. "A skótok megmutatták, hogy amikor saját és gyermekeik jövőjéről van szó, nem bélmozgásuk szerint szavaznak, hanem azt követik, amit józan eszük és pénztárcájuk diktál nekik" - fogalmazott a l'Avvenire.

A britek toleranciáját követendő példának állítja Európa népei elé a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. A szerző szerint a londoni kormány nyitottsága hozzájárult a szavazás végeredményéhez, hiszen ha a skótok teljes elnyomásban élnének, akkor a függetlenség mellett szavaztak volna. De a gazdaság bizonytalan helyzete miatt a skótok most ésszerű döntést hoztak - véli a cikk írója.

A vezércikk szerzője szerint Európa a szavazás végeredménye után fellélegzett. Úgy véli, Európa történelméből kifolyólag nehezen áll a nemzeti kérdéshez, mivel sokszor szembesült már agresszív nacionalista törekvésekkel. Ugyanakkor megjegyzi, tévedés lenne azt gondolni, hogy a skót népszavazás eredménye megfékezi az önállósodási törekvéseket Európában.A Kurier osztrák napilap szombati kommentárja figyelmeztet: Nagy-Britanniának újra kell értelmeznie politikáját, főleg Európa-ellenességét. A brit kormánynak az eddig szőnyeg alá söpört problémákat is kezelnie kell, például azt, hogy a skótok ne érezzék másodrendűnek a brit régiókhoz képest. A szerző összegzése szerint a skótok most bizonyították, hogy a biztos munkahely és az életkörülmények feletti aggodalmaik egyelőre erősebbek, mint az önálló skót nemzetről szőtt álmaik.

Az európai politikának komolyan kell vennie a függetlenségi mozgalmakat - írja a Der Standard című liberális osztrák napilap. Példaként Flandriát, Katalóniát és Dél-Tirolt említi. A szerző szerint az Európai Unió (EU) számára intő jel lehet, hogy a mostani népszavazás több volt a skótok britekkel szembeni egyszerű dacreakciójánál. Brüsszelnek ezért újra kell gondolnia a nemzetállamokkal szembeni stratégiáját - véli a szerző.

A liberális Adevarul című román lap blogrovatában Mirel Palade, volt kormányszóvivő A skótok bölcsességről tettek tanúbizonyságot című elemzésében úgy vélekedett: a függetlenség elutasítása stabilitási üzenet annak az Európai Uniónak, amely tele van autonómiát követelő térségekkel.

A szerző szerint a népszavazás annak a jövőkép-háborúnak egy fontos mozzanata volt, amely a Nemzetek Európája, illetve az Európai Egyesült Államok hívei között zajlik. Palade szerint ebből a "mérkőzésből" az Európai Unió megerősödve, Skócia megosztva, Nagy Britannia meggyengülve került ki, miközben Oroszország már melegít a taccsvonalon és alig várja, hogy átírhassa a játékszabályokat. A liberális Adevarul című román lap blogrovatában Mirel Palade, volt kormányszóvivő A skótok bölcsességről tettek tanúbizonyságot című elemzésében úgy vélekedett: a függetlenség elutasítása stabilitási üzenet annak az Európai Uniónak, amely tele van autonómiát követelő térségekkel.

A szerző szerint a népszavazás annak a jövőkép-háborúnak egy fontos mozzanata volt, amely a Nemzetek Európája, illetve az Európai Egyesült Államok hívei között zajlik. Palade szerint ebből a "mérkőzésből" az Európai Unió megerősödve, Skócia megosztva, Nagy Britannia meggyengülve került ki, miközben Oroszország már melegít a taccsvonalon és alig várja, hogy átírhassa a játékszabályokat.

A lap másik publicistája, Catalin Sturza szerint a skót népszavazás eredménye is jelzi, milyen megtévesztő lehet, ha valaki a Facebookról akar tájékozódni egy nemzet közhangulatáról. Megállapította: a közösségi portáloknak tagadhatatlanul mobilizáló hatásuk van, de - a skót példa is megmutatta - az igazi életben nem feltétlenül az győz, aki a virtuális térben.

Az angol Financial Times a skóciai függetlenségi népszavazásról összeállított szombati értékelésében hangsúlyozta: David Cameron brit miniszterelnök és a függetlenségellenes kampány elbizakodottsága miatt csaknem odaveszett az Egyesült Királyság

A londoni üzleti-politikai napilap elemzése szerint a referendum történetét majdan feldolgozó történészek arra a megállapításra juthatnak, hogy az Egyesült Királyságot egy közvélemény-kutatási felmérés mentette meg. A YouGov közvélemény-kutató szeptember 6-án este közzétett, az elszakadáspárti erők támogatottsági előnyét jelző megdöbbentő felmérése rázta csak fel elbizakodott nyugalmából a brit politikai elitet, amely egészen addig nem vette észre, hogy Skócia és Anglia 307 éves uniója reális veszélyben van.

A Financial Times név nélkül idéz egy üzleti vezetőt, aki szerint Cameron két hónappal ezelőtt, egy üzleti vacsorán kijelentette: intézendő ügyei közül "Skócia a legkisebb gond".

Jóllehet a népszavazás az uniópártiak győzelmét hozta, az azonban, hogy 1,6 millióan szavaztak a függetlenségre, jelzi a londoni uralommal szembeni ellenszenv mélységét. Az uniópárti politikusok számára a kétévi kampány nem diadalmas utolsó körrel, hanem a célvonalig tartó pánikszerű késői vágtával zárult. Ez messze nem a brit unió olyan lelkes megerősítése volt, amelyre korábban számítottak - áll a Financial Times szombati értékelésében.

A függetlenség nagyarányú elutasítását hangsúlyozták szombati kiadásukban a vezető napilapok Spanyolországban, ahol Katalóniában szintén népszavazást akar tartani az autonóm közösség vezetése a függetlenségről.

"Skócia elutasítja a függetlenséget" - írta az El País, amely kiemelte, hogy az egységpártiak egyértelmű, csaknem 11 százalékos - 350 ezer szavazatos - többségben voltak. A lap utalt arra, hogy rendkívül magas, 85, helyenként azonban 90 százalék feletti volt a részvételi arány.

"Skócia nemet mondott a függetlenségre" - írta címlapján az El Mundo, amely szintén azt emelte ki, hogy az egységpártiak 55 százalék feletti aránnyal nyerték meg a népszavazást, az igenek pedig csak négy körzetben, köztük Glasgowban és Dundee-ben voltak fölényben.

Történelmi részvételi arányról írt az ABC, amely szintén azt hangsúlyozta, hogy néhány körzetben 90 százalék feletti volt a szavazók száma. "Skócia egyértelműen nemet mondott a függetlenségre" - utalt a 10 százalékos különbségre.

"Skócia 10 százalékos különbséggel mondott nemet a függetlenségre" - hangsúlyozta a La Razón, ugyancsak kiemelve a rendkívül magas részvételi arányt.

A Rzeczpospolita című lengyel napilap szerkesztője, Jarzy Haszczynski úgy véli, a függetlenség ellen szavazó skótok nemcsak az Egyesült Királyság szétszakadását akadályozták meg, hanem lelassították "a szeparatista vírus terjesztését" világszerte. A skócia népszavazás eredménye a "katalán és a baszk szakadárok forró fejeit" lehűtötte. A hagyományos határokkal és identitással amúgyis rendelkező Skócia önállósodása nagymértékben megingatná a stabilitást olyan térségekben, ahol az indentitás- és határvonalak elmosódnak. "Az ilyen, külföldről serkentett szeparatizmus következményeit most Ukrajnában látjuk" - írja Haszczynski.

A Gazeta Wyborcza című napilap szerint a skóciai népszavazás eredeménye egyelőre megóvta az Európai Uniót a káosztól, de a kezdeményezés más európai országokban is megerősíti a decentralizációs törekvéseket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×