eur:
387.03
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Az Egyesült Államok így szemléli bizonyos demokratikusan megválasztott rendszerek megdöntését

A nyugati nagyhatalmak, élükön az Egyesült Államokkal jóindulatúan szemlélik bizonyos demokratikusan megválasztott rendszerek megdöntését és az ilyen rendszerekkel szembeni tiltakozó mozgalmakat - írta elemzésében az AFP francia hírügynökség az egyiptomi és az ukrán elnök menesztését, valamint a thaiföldi és venezuelai kormányellenes tüntetéseket említve példaként.

Az amerikai diplomáciának ezt az esetleges mélyreható átalakulását jelezte a héten John Kerry amerikai külügyminiszter nyilatkozata az AFP szerint.

Az amerikai külügyek irányítója párhuzamot vont Mohamed Murszi egyiptomi elnök őrizetbe vétele előtti tüntetések, a Viktor Janukovics ukrán elnök menesztéséhez vezető Európa-párti kijevi tiltakozások, a Nicolás Maduro venezuelai elnök és a Jinglak Sinavatra thaiföldi kormányfő elleni mozgalmak között.

John Kerry szerint "egy, a modernség, az alternatívaváltás iránti hihetetlen vágy" jelentkezett, "egy, az egész Földet gyorsabban átjáró mozgalom, mint amilyen gyorsan a politikusok ezt tudomásul képesek venni és válaszolni tudnak rá".

Az a tény, hogy az egyiptomi, ukrán, venezuelai vagy thaiföldi állam- és kormányfőket az egyetemes választójog alapján választották meg, ezen mit sem változtat Kerry szerint. "Egy demokráciát nem lehet csak egy választással meghatározni" - jegyezte meg.

"Az esetek nagy részében vannak választások, de nincsenek reformok, nagymértékű korrupció és nepotizmus van, és hatalmas mértékben torzulnak a demokratikus folyamatok" - érvelt az amerikai külügyminiszter.

Az amerikaiak és az európaiak vajon konkrétan bátorítják, támogatják a népfelkeléseket, sőt kezességet vállalnak a túl korruptnak vagy megtorlónak ítélt rendszerek megdöntéséért? - tette fel a kérdést az AFP.

Mark Schneider, a washingtoni Nemzetközi Válságcsoport (ICG) elemzője nem hiszi, hogy a Nyugat ilyen messzire menne.

"Az Egyesült Államok és az Európai Unió nagy rokonszenvet érez és együttérzéssel viseltetik az elégedetlenségi mozgalmak iránt, egyebek mellett Ukrajnában és Egyiptomban, ezt azonban meg kell különböztetni a valódi támogatástól" - mondta az elemző.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és mások természetesen negatívan ítélik meg az emberi jogokat megsértő és korrupt rendszereket..., de ritkaságszámba megy, hogy erőszakos cselekményeket támogatnának" ezek ellen a kormányok ellen - mutatott rá az elemző.

Egyiptomban Washington az orrát befogva fogadta el 2012-ben a Muzulmán Testvériség jelöltjének, Mohamed Murszinak az első demokratikus elnökválasztáson történt megválasztását. Az amerikaiak akkor fel is szólították Murszit, hogy hajtson végre gazdasági és politikai reformokat.

Murszi elnök azonban "eltávolodott a demokráciától, amikor rendeletekkel kezdett kormányozni" - mondta John Kerry, akinek nagy visszhangot keltett az a tavaly nyári kijelentése, hogy az egyiptomi hadsereg "a demokrácia megmentése" érdekében avatkozott közbe.

Az amerikai kormányzat soha nem minősítette államcsínynek Murszi megdöntését. Washington azonban most zavartan szemléli a katonák által hivatalba léptetett, a megbuktatott elnök támogatóit elnyomó ideiglenes egyiptomi rendszerrel.

Ukrajnában sem volt demokrácia Janukovics rendszere alatt Kerry szerint, aki úgy látja, hogy a volt szovjet köztársaságot "tökéletes kleptokrácia" irányította, amely "semmilyen teret sem engedett az ellenzéknek".

Washington a múlt héten elutasította azokat az állításokat, hogy "bátorította volna" a "spontán" Európa-párti tüntetéseket, holott Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium "hiperaktív" európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese decemberben süteményt osztogatott a kijevi tüntetőknek.

Jacques Attali, Francois Mitterrand néhai francia elnök volt tanácsadója is feltette a kérdést a L'Express című magazin blogrovatában: "Mit kell tennie a népnek, amikor így elárulják a demokráciát azok, akiket ő juttat hatalomra?"

"A népnek cselekednie kell, emlékeztetnie a vezetőit az ígéreteire. S ha nem sikerül őket meggyőznie, meg kell döntenie őket" - válaszolt köntörfalazás nélkül az író. "Az egyiptomi és az ukrán népnek, mint előttük másoknak, jó okuk volt ezt tenni. Mások is ezt az irányt választják indokoltan, mindenekelőtt Thaiföld és Venezuela" - tette hozzá Attali.

Thaiföldön, amely 1932 óta alkotmányos monarchia, egymást váltják a választások és az államcsínyek, a négy hónapja tartó kormányellenes tüntetések magukon viselik a "fiatal demokráciák" hiányosságainak tüneteit, a politikai váltógazdaság elvét a pártok nem fogadják el - elemezte a helyzetet Paul Chambers politológus.

Az Egyesült Államok, Bangkok katonai szövetségese, nem foglal állást a vitában és nem támogatja a hatalmon lévő pártot, amely pedig 2001 óta minden választást megnyert.

Venezuelában viszont Caracas a diáktüntetések és ellenzéki tiltakozások szításával vádolja Washingtont. Ezt az amerikaiak határozottan tagadják. John Kerry az ellenzékkel való tárgyalásra szólította fel Nicolás Maduro elnököt.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×