eur:
388.87
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

További megszorításokat tervez a francia kormány

A vállalkozók és a startup-vezetők után most a francia orvosok egy része elégedetlenkedik, és úgy véli, a jövő évi költségvetési törvénnyel a kormány őket is megkopasztandó "palimadaraknak" tekinti. A néhány napja a plasztikai sebészek köréből kiindult "zúgolódást" egyre többen támogatják.

A szocialista kormányt meghátrálásra lehet kényszeríteni, bizonyították be a múlt héten az újszerű ötletek megvalósítására létrehozott és komoly kockázatokkal járó cégek, az úgynevezett startupok tulajdonosai. Az önmagukat "palimadaraknak" nevező vállalkozók a jövő évi költségvetés ellen kezdtek néhány hete szervezkedni, kifogásolva, hogy a cégeladásokból származó bevételekre a kormány a személyi jövedelemadó kulcsait akarta alkalmazni.

Az interneten elindított kampányuk, melyben arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi vezetés "megöli a vállalkozószellemet Franciaországban" annyira sikeres volt, hogy a kormány a múlt héten visszavonulót fújt, és a gazdasági miniszter bejelentette: három ponton is módosítják korábbi terveiket. A "palimadarak" sikerén felbuzdulva most az orvosok egy része is offenzívát indított, élükön a plasztikai sebészekkel.

Ez utóbbiak azt állítják, hogy a kormány őket is meg akarja "kopasztani", leginkább azt kifogásolva, hogy jövőtől megszűnik tevékenységük áfamentessége, és ezentúl a teljes, 19,6 százalékos forgalmi adót kell megfizetniük. A szakma szervezkedésének másik oka az, hogy a kormány az egészségbiztosítás egyensúlyának helyreállítása érdekében erőteljesen vissza akarja fogni az orvosok által gyakorolt honorárium túllépéseket. Amire az érintettek egy része azt mondja: ha ez így folytatódik, öt év múlva nem lesz magánrendelés Franciaországban.

A szintén a világhálón elindított tiltakozáshoz egyre többen csatlakoznak, de a kezdeményezésnek nincs valami jó sajtója, ahhoz például a Le Monde és a Liberation című napilapok kifejezetten ellenségesen viszonyulnak és a kormány álláspontját védik.

A durva megszorításokat egyébként nemcsak hazai pályán, de külföldön is erőteljesen bírálják. Az adóemelések kapcsán London főpolgámestere a minap egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a francia forradalom óta nem volt ehhez fogható zsarnokság és terror Franciaországban", és a brit miniszterelnök néhány hónapja tett kijelentését megismételve azt mondta: tárt karokkal fogad minden olyan franciát, aki a 75 százalékos jövedelemadó-sáv elől akar az általa vezetett városba költözni, ahol amúgy jelenleg mintegy 3-400 ezer francia él.

Boris Johnson valószínűleg nem a levegőbe beszélt, a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap ugyanis nemrég arról cikkezett, hogy egyre több francia vállalkozó tervezi elhagyni az országot, és ezt a tendenciát a napokban egy párizsi, luxuslakások adás-vételére szakosodott ügynökség vezetője is megerősítette. Mindeközben a leendő költségvetés körüli viták kapcsán annyi megállapítható, hogy az elmúlt hetekben tovább erősödött a gazdag- és vállalkozóellenes hangulat Franciaországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×