eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Görögország csütörtökig megállapodik a hitelezőkkel

A csütörtöki uniós csúcstalálkozóig létrejön a megállapodás Görögország és a hitelezők között - nyilatkozta Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök a görög Kathimerini napilap vasárnapi kiadásában megjelent interjúban.

"Két dolgon is túlleszünk addigra" - fogalmazott a miniszterelnök. "Egyrészt megállapodunk a (segélycsomag) folyósítás pénzügyi és strukturális előfeltételeiben, másrészt az EU és az IMF is elsimítja nézeteltéréseit a fenntartható adósságtörlesztés tekintetében."

Görögország szeptember eleje óta folytat tárgyalásokat az EU, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) képviselőivel, a "trojkával" egy kétéves 13,5 milliárd eurós pótlólagos költségvetési megtakarítási csomagról. A trojka vitatja a görög megtakarítási terv egyes elemeit és több megtakarítást követel.

A szombati tárgyalási forduló után a pénzügyminisztérium egy illetékese a sajtóval közölte, hogy az idei évre tett 7,8 milliárd eurós görög megtakarítási ajánlattal szemben a trojka 9,2 milliárd eurót követel. "Közelednünk kell egymáshoz" - fogalmazott.

Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter és Jannisz Vrutszisz munkaügyi miniszter vasárnap folytatta a tárgyalásokat a trojkával. Amennyiben létrejön a megállapodás, a kialkudott megszorítási csomagot még a hárompárti kormánykoalíció tagjainak is el kell fogadnia.

Antonisz Szamarasz kormányfő, konzervatív Új Demokrácia (ND) elnöke, Evangelosz Venizelosz a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke és Fotisz Kuvelisz a Demokratikus Baloldal (Dimar) elnöke valószínűleg hétfőn ül tárgyalóasztalhoz.

A megegyezés a pótlólagos megszorítási csomagról előfeltétele a hitelezők által nyújtott válságrendezési segélycsomag következő, 31,5 milliárd eurós, június óta befagyasztott részlete átutalásának és annak is, hogy a mentőcsomag-megállapodásban rögzített deficitcsökkentési célok teljesítésének határidejét esetleg meghosszabbítsák.

A trojkával folytatott szombati tárgyalások után a pénzügyminisztérium egy illetékese tudósítókkal közölte, hogya segélycsomag esedékes részletének átutalására november 15-én kerülhet sor.

Amennyiben azonban a folyósítás elmarad, november végére Görögország feléli forrásait és államcsődöt lesz kénytelen jelenteni. "Ha nem kapjuk meg a következő részletet, annak drámai következményei lesznek" - hangsúlyozta a miniszterelnök a Kathimerini lapnak adott interjúban.

A görög parlament a jövő csütörtöki uniós csúcstalálkozót követően szavaz majd a megállapodásról - közölte még szombaton a Real News lapnak Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter, amit Antonizs Szamarasz is megerősített a Kathimerini lapban megjelent interjúban, mondván a parlament a csúcstalálkozó után "napokon belül" megszavazza majd a megszorító csomagot.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×