eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Erről lesz szó Orbán és Merkel találkozóján

Angela Merkel német kancellár hivatalában fogadja Orbán Viktort csütörtökön. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: az uniós költségvetés mellett más fontos témák is a napirenden szerepelnek.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön hivatalában fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A berlini találkozón elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról lesz szó - közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter elmondta: a jelenlegi előterjesztés szerint Magyarországos 30 százalékos veszteséget szenvedne el a kohéziós forrásokban a következő hétéves költségvetési periódusban. A találkozón kezdeményezik, hogy a németek járjanak közbe ennek megváltoztatása érdekében.

Emellett aktuális és fontos uniós témák is a napirenden szerepelnek majd - tette hozzá.

Korábban a német kormány szóvivője azt közölte, hogy "a találkozó középpontjában a kétoldalú kapcsolatok és az euróövezet helyzete állnak", további témák pedig "a két ország belpolitikai fejleményei és regionális kérdések".

Orbán Viktor berlini látogatása előtt a demokratikus kisebbség jogainak megóvására hívta fel a német kormány a magyar miniszterelnököt. "Akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak" - ismételte meg Steffen Seibert kormányszóvivő szerdán Berlinben a korábbi hasonló követeléseket.

A tervek szerint a csütörtökön délben kezdődő megbeszélés után a kancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

A kormányfő 2010-ben és 2011-ben is tett hivatalos látogatást a német kancellárnál.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×