eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A NATO-nak vannak tervei Törökország védelmére

Még feszültebbé vált a viszony Törökország és Szíria között: török vadászgépek az este leszállásra kényszerítettek egy szíriai utasszállító gépet. A törökök szerint fegyvereket vihettek a gépen a szíriai rezsimnek. Közben a NATO terveket dolgozott ki tagállama, Törökország megvédésére egy esetleges konfliktusban.

Török F16-osok kényszerítettek leszállásra egy török reptéren egy Moszkvából Szíriába tartó utasszállító gépet. Az Airbus 320-as gépen 37 főnyi utas és személyzet tartózkodott, akiket elengedtek, a csomagokat és a raktér tartalmát azonban lefoglalták.

A törökök szerint fegyvereket szállíthattak Asszad szíriai elnök csapatainak. "A civil repülőjáratok esetében előfordulnak törvénytelenségek" - fogalmazott Ahmet Davutoglu. "Eltökéltük, hogy megakadályozzuk a fegyverszállításokat a kegyetlen mészárlásokat végrehajtó rezsimnek. Nem engedhetjük meg, hogy erre használják fel a légterünket" - mondta a török külügyminiszter.

A Hürriyet című napilap szerint kommunikációs eszközöket, az NTV hírcsatorna szerint "rakéta-alkatrészeket" találtak az utasszállítón.

Törökország és Szíria egykor szoros szövetségesek voltak, de most már napok óta tüzérséggel lőnek át a határ másik oldalára a szomszédok.

"Asszad csak mankóval tud állva maradni... vége lesz, amint elveszti mankóit" - fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Kedden a NATO közölte, hogy kiáll tagállama, Törökország mellett. Anders Fogh Rasmussen, a Szövetség főtitkára azt mondta, hogy megvannak a tervek Törökország védelmére. Elemzők szerint azonban a támogatás jelképes. Törökország nem akar közvetlenül beavatkozni Szíriában, a NATO pedig vonakodik egy újabb háborútól, miközben az afganisztáni konfliktusra összpontosít.

Amikor megkérdezték Rasmussen főtitkártól, hogy milyen eseményekre válaszul lendülne mozgásba a NATO-gépezet, kitért a válasz elől azzal, hogy nem tud rendkívüli eseményekre készült tervekről beszélni. Más NATO-illetékesek azt mondták, hogy több évtizede kidolgozott tervekről van szó és nem a mostani események hatására álltak elő elképzelésekkel Törökország védelmére.

Az amerikaiak közben katonákat küldtek a szövetséges Jordániába, hogy megerősítsék az ország Szíriával közös határát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×