INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ahol az állam nem tud mit kezdeni a pénzével

Infostart / InfoRádió
Vannak olyan országok Európán kívül, amelyek nem tudnak mit kezdeni a költségvetési többletükkel - így egy részét visszajuttatják a polgáraiknak.

Miközben Európa az adósság és a recesszió alatt roskadozik, addig a világ másik végén a hatalmas költségvetési pluszt felhalmozott Hongkong fejenként 600 eurót oszt ki 18 évnél idősebb polgárainak. Ezt egy további adókedvezménnyel is megfejelik, így összesen 4 milliárd eurótól válik meg az államkassza.

Kína, amely az amerikai és európai állampapírok fő vásárlója volt eddig, szintén úszik a pénzben - legalábbis Európából nézve. Az oktatásra, egészségügyre, honvédelemre költött állami kiadásokat mind növelik, emellett még jut a nagyratörő űrprogramra is - írja a Guardian.

Az Economist emlékeztet, hogy a feltörekvő államok közül Brazíliának "csak" 3,5 százalékos lesz a gazdasági növekedése. Az ilyen ráta azonban irigylésre méltónak számít a fejlett világban. Ausztráliában például a bányászati boom becslések szerint 3 százalékos növekedést produkál az idén. Az extra pénz miatt többletbe kerül a költségvetés, és bővítik a gyermekekes szegényebb családok szociális ellátását.

A nyersanyagárak miatt továbbra is szupergazdagnak számít Szaúd-Arábia, melynek költségvetése több mint 14 százalékos pluszban zárhatja az évet. Ennek ellenére a szaúdiaknak is van államadósságuk, igaz, mindössze a GDP 10 százalékának megfelelő. Ezzel a sivatagi királyság a 14. a 137 országot magában foglaló adósságrangsorban - persze hátulról. A kormány tavaly közölte, hogy 90 milliárd eurót költ el új lakások építésére és a közalkalmazottak fizetésemelésére.

Ez a jólét ugyanakkor nagyban függ az olaj árától. Mivel elemzők az idén a kínai gazdaság jelentős lassulására számítanak, ezért csökkenhet a nyersanyag iránti kereslet, és kevesebb pénz kerülhet a szaúdi államkasszába. Az elmúlt hónapban már 10 százalékkal esett az olajár.

Igaz, az iráni olajexportra bevezetett szankciók hamarosan éreztethetik hatásukat, és ismét felfelé indulhat el az olaj ára. A G8-as csoport hétvégi csúcstalálkozóján értésre adta, hogy ebben az esetben a kitermelés növelésére fogja ösztönözni Szaúdi-Arábiát.

A G8-ak azt is jelezték, hogy nem lehet folytatni a brutális megszorító politikát - azaz a magas adósság ellenére többet fognak költeni munkahelyteremtésre és növekedésre. Úgy tűnik, Angela Merkel kancellárnak nemcsak a Bayern München BL-veresége miatt fájhat a feje.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk