eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ázsia több országában követeltek a dolgozók magasabb béreket

Dolgozók ezrei követeltek magasabb béreket és jobb munkakörülményeket Ázsia-szerte a május 1-jén tartott békés megmozdulásokon.

A legnépesebb nagygyűlést Szöulban tartották, ahol 50 ezer dél-koreai követelte a foglalkoztatás nagyobb biztonságát és magasabb béreket a parlament épületénél, kormányellenes jelszavakat hangoztatva. A tüntetők kifogásolták, hogy Ri Mjong Bak elnök hatalomra kerülése (2008) óta tovább nőttek a társadalmi különbségek.

A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában 3000 baloldali tüntetett a kormány kivándorlási politikája ellen, magasabb béreket követelve. A tüntetők egy csoportja elégette Benigno Aquino elnök kartonból készült képmását, tiltakozásul amiatt, hogy az államfő vett egy luxus gépkocsit. Az elnököt idén heves bírálatok érték, amiért vásárolt egy használt Porschét, miközben a lakosság egyharmada napi egy dollárból él.

Tajvanon, Hongkongban és Szingapúrban több ezren vettek részt a különböző megmozdulásokon az egyre nehezebb megélhetési lehetőségek és a szegények és gazdagok közötti mélyülő különbségek ellen tiltakozva.

Hongkongban május 1-jén bevezették a minimálbért. Az óránkénti 28 hongkongi dolláros (2,43 euró) összeget a kormány a munkavállalókkal és a munkaadókkal évekig húzódó tárgyalások után vezette be. A szakszervezetek üdvözölték a minimálbér bevezetését, de hangsúlyozták, ez az összeg kevés a családfenntartáshoz.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×