eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen sors vár a megbuktatott diktátorokra?

A megbuktatott diktátorok felelősségre vonása attól is függ, hogy mekkora a lakossági nyomás a hatóságokon - mondta az InfoRádiónak Csicsmann László külpolitikai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa kiemelte, hogy Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt várhatóan hazai bíróság elé állítják, míg a líbiai Moammer Kadhafi a nemzetközi hatóságok elé kerülhet.

Az esetek különbözőek. Egyiptomban a tüntetők azt követelik, hogy Mubarakot számoltassák el. Azonban a jelenleg hatalmon lévő fegyveres erőknek nem biztos, hogy érdeke keményen elszámoltatni az ex-elnököt a korrupciós ügyek miatt. Hiszen Mubarak is a fegyveres erőktől jött, katona volt. Tehát amíg nincs elegendő lakossági nyomás, addig ezt az ügyet húzni fogják - vélte Csicsmann László.

Az adjunktus Tunézia külföldre menekült elnökével folytatta a sort. Szerinte Ben Ali önkéntes szaúd-arábiai száműzetésével akár meg is úszhatja a felelősségre vonást, jóllehet az észak-afrikai országban jóval nagyobb az elkötelezettség az elszámoltatásra, mint Egyiptomban.

A jelenleg is harcokat folytató Kadhafiról a szakértő azt mondta, a líbiai vezető helyzete egész más. Hiszen a Biztonsági Tanács határozata szerint őt nemzetközi bíróság elé kell állítani, különösen a tüntetőkkel szembeni bánásmódja miatt. Ha a konfliktus végeztével a diktátor életben marad, akkor számolni kell ezzel a lehetőséggel.

Szudán1989 óta hivatalban lévő államfője ellen már nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak évekkel ezelőtt, elsősorban a Darfurban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Ahmed a-Basírt viszont azért nem tudják felelősségre vonni, mert nem utazik olyan helyre, ahol elfoghatnák. De diplomáciai és politikai szempontból sem könnyű a rendelkezést érvényesíteni - mondta Csicsmann László.

Elefáncsontpart letartóztatott korábbi elnökének, Laurent Gbagbónak a sorsáról a külpolitikai elemző úgy vélekedett: attól függően állítják hazai vagy nemzetközi bíróság elé, hogy milyen jellegű vádakat hoznak fel ellene, illetve, hogy mit követett el. Ugyanez áll a már említett vezetőkre is.

Mubarakról egyértelműen egyiptomi bíróság mondhat ítéletet, de egész más a helyzet Kadhafi és a szudáni elnök esetében. Csicsmann halálbüntetés lehetőségéről azt mondta: ez nemzetközi bíróságnál kizárható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×