eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sanghajban több mint kétszer annyian laknak, mint Magyarországon

Sanghaj lakossága tavaly meghaladta a 22 milliót, népessége gyorsan öregszik - tájékoztatott szerdán a helyi népességi és családtervezési bizottság frissen kiadott jelentésében.

Az adatokból kiderül: az üzleti, kereskedelmi élet kínai metropoliszának 14 millió 120 ezer bejelentett állandó lakosa van, s hozzájuk jön még a 8 millió 300 ezer bevándorló, akik hat hónapnál hosszabb ideje tartózkodnak a városban.

A népességalakulás elemzői megjegyezték: gyors ütemben növekszik a bevándorlók száma, a korosztályokat tekintve a népesség nincs egyensúlyban, megnövekedett a népsűrűség, miközben javult az emberek egészségi állapota, hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam.

2008-ban a helyi lakosság száma 19,2 millió fölött volt, akikből közel 13,8 millióan voltak regisztrált városi polgárok. A 60 év felettiekből 2005-ben 2,66 milliót tartottak nyilván Sanghajban, 2009-re viszont 3,16 millióra emelkedett a számuk. Ez azt jelenti, hogy korábbi közel 20 százalékos arányuk a városi népesség egészén belül négy év során megközelítően 3 százalékkal bővült.

Mindezekkel egy időben a 14 év alattiak száma 2009-ben 1,17 millió volt, ami a népességen belüli arányukat tekintve 8,3 százalék, vagyis az országos átlagnál kevesebb. Arányuk a világon 27 százalék körül van.

Ami a népsűrűséget illeti, a statisztika szerint Sanghajban 3500-nál több ember jut egy négyzetkilométerre, ami meghaladja az országos átlag húszszorosát. Négy évvel korábban ez a szám még 700 alatt volt - derül ki a Shanghai Daily című napilap online kiadásában szerdán közölt statisztikai összesítőből.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×