Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutálisan megnőtt a szivárgó víz radioaktivitása Fukusimánál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szökőárban megsérült japán Fukusima-1 atomerőmű második reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz jód-131-es izotóp tartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa - közölte kedden az erőművet üzemeltető vállalat.

A Tepco az április 2-án vett minták vizsgálata alapján bejelentette: a jód-131-es izotóp koncentrációja a vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Két nappal később a mért érték a határérték 5 milliószorosára esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, és a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének romlását. Más, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban mindössze a határérték ezerszeresét találták.

Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Jelenleg is szivárog a víz az óceánba az atomerőmű kábelcsatornáján keresztül, a feltételezések szerint a kábelcsatorna falán keletkezett résen, vagy az alatta lévő kőfalazat résein át. Az erőmű dolgozói megkezdték lyukak fúrását a falazatba, hogy tömítőanyagok beöntésével elzárják a kövek közötti réseket.

Kedden folytatódott a 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, hogy a megsérült reaktorokban - különösen a kettes számúban - felgyülemlett erősen radioaktív víz kiszivattyúzásához kiürítsék a tartályokat.

Az erőmű körzetében 20 kilométeres sugarú körben betiltották a halászatot.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében leállt a fukusimai erőmű hat reaktorának hűtőrendszere, ami a fűtőanyag veszélyes mértékű felmelegedéséhez vezetett.