eur:
393.69
usd:
368.33
bux:
66145
2024. április 24. szerda György

Száznál is több kínai bányász menekült meg

Már száz fölött van azoknak a bányászoknak a száma, akiket több mint egy hét fogság után a vízzel elárasztott tárnából kihoztak a mentők az észak-kínai Sanhszi tartományban - közölte hétfőn Vang Csün, a tartomány kormányzója.

A legfrissebb jelentések szerint 114 túlélő van biztonságban, a mentők további 39 ember után kutatnak. A helyszíni jelentések szerint igen nehéz körülmények között küzdenek a lent maradtak megtalálásáért.

A kínai televízió képsorai mutatják, amint az elcsigázott embereket, szemüket letakarva, háton, hordágyakon hozzák vagy támogatják fel és szállítják kórházba.
A helyszíni riportok beszámolnak arról, hogy sokan a kiszáradás határán voltak, mivel nem mertek a szennyezett talajvízből inni. Van, aki elmondta, hogy két napja nem volt vizelete.

A megszólaltatott túlélők, hozzátartozóik, de még a mentők is "csodaként" emlegetik, hogy ennyi idő után ilyen nagy számban sikerült bányászokat felszínre hozni. A helyszínen 300 szakértő és egy speciális egészségügyi csoport is tartózkodik. Az utóbbi tagjai részt vettek a haiti mentésben is.

A sanhszi tartományi Vangcsialing szénbányájában, ahol március 28-án vasárnap érte vízbetörés a mélyben lévőket, immár nyolcadik napja dolgoznak éjjel-nappal a mentők, jelenleg háromezren. Beszámolók szerint tovább szivattyúzzák a vizet és igyekeznek minél nagyobb biztonságot teremteni, hogy ne következzen be újabb katasztrófa.

A lent rekedt emberek korábban egyebek között a fúrócsövek kocogtatásával jelezték, hogy életben vannak. Az első kimenekített kilencfős csoporthoz kiszűrődő, homályos lámpafények vezettek, őket még hétfőre virradóra a közeli kórházba szállították. Azonosításuk megtörtént, mindannyian meg tudták mondani a nevüket, és azt, hogy hová valók.

Hétfőn az észak-kínai bányabalesethez kapcsolódó fejleményekkel egy időben arról érkezett hír, hogy a közép-kínai Honan tartományban a múlt héten történt bányarobbanás áldozatainak száma 28-ra emelkedett, tizenhatukat még ötszáz mentő keresi. A robbanás idején kilencvenen dolgoztak a bányában, 23-an a föld alatt vesztették életüket, míg öten a felszínen. Húszan kimenekültek, 31 embert a mentők mentettek meg.

A Loujang városhoz tartozó bányát hivatalosan 2009-ben gázszivárgás miatt bezáratták, azt követően törvényellenesen működették. A mostani balesetet követően a megye első emberét és további három vezetőjét felmentették állásából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×