Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama nem adja fel az egészségüggyel kapcsolatos terveit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A politikai különbségek leküzdése, a gazdaság mozgásba hozása, munkahelyek teremtése - ezek voltak a legfőbb üzenetei Barack Obama amerikai elnök első évértékelő beszédének.

"Nehézségeink ellenére az unió erős, nem adjuk fel és nem állunk meg, nem engedjük, hogy a félelem és az ellentétek megtörjék a szellemünket" - fogalmazott élő adásban közvetített, 75 perces beszédében Barack Obama.

A politika "zsibbasztó súlyának" legyőzése mellett az amerikai elnök céljai között a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés beindítása, valamint a középosztály segítése szerepelt. Elemzők szerint ez várható volt, hiszen a felmérések szerint a közvélemény - elsősorban a magas, 10 százalékos munkanélküliség miatt - már nem rajong Obamáért annyira, mint egy évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor.

Az elnök adókönnyítést javasolt például azoknak a kisvállalatoknak, amelyek új dolgozókat vesznek fel vagy bért emelnek. Kiemelten szólt a középosztály megsegítését célzó, adókönnyítéseket és támogatásokat tartalmazó új segélycsomagról. Elmondta, hogy az óriásira duzzadt költségvetési hiány megfékezésére több kormányprogram büdzséjét és 1200 kormányzati tisztviselő fizetését befagyasztja.

Sürgette a törvényhozást: korlátozza a lobbicsoportok politikai adományait. Figyelmeztetett: nem engedhető meg, hogy erős érdekcsoportok, esetleg külföldi vállalatok nyomást gyakoroljanak a szövetségi választásokra.

Ígéretet tett arra is, hogy nem adja fel azt a törekvését, hogy javítson az egészségügyi ellátáson. Mint mondta, kormánya az első évben több kudarcon ment keresztül, sok esetben megérdemelten. Saját hibájának nevezte, hogy nem magyarázta el világosabban egészségügyi reformelképzeléseit.

A külpolitikáról szólva elmondta: Afganisztánban nehéz napok következnek még, de továbbra is bízik a sikerben, és 2011 júliusában megkezdődhet a csapatok hazatérése. Megerősítette elhatározását, hogy a harcoló amerikai csapatokat idén augusztus végéig kivonják Irakból.

Felidézve kampánya jelszavát - "változás, amelyben hihetünk" - azt mondta: bár sokan nem bíznak abban, hogy képes elérni a célját, nem adja fel a küzdelmet. Beszédét a képviselők és szenátorok sokszor nagy tapssal, felállva fogadták, igaz, legtöbb esetben csak a demokrata szárny fejezte ki tetszését.

A republikánusok bírálták az elnök egészségügyi reformját, mondván, hogy azzal a világ legjobb egészségügyi rendszere az állam kezébe kerülne. Reagálásukban elfogadhatatlannak nevezték, hogy minden tizedik amerikai munkanélküli és kritizálták a demokrata kormányt a fenntarthatatlan mértékű adósság miatt.