eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A román gazdaság 2010-ben a tervezetthez képest jobban nő az IMF szerint

A román gazdaság 2010-ben a korábban tervezett 0,5 százalékhoz képest 1,3 százalékkal nő majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a román kormány legfrissebb közös becslése szerint.

Ezt Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter közölte szerdán miután az IMF Bukarestben tartózkodó küldöttsége találkozott a román kormány tagjaival.

A tárcavezető szerint a román hazai termék (GDP) a felek becslése szerint a jövő évben eléri az 538 milliárd lejt (128 milliárd euró) a korábban tervezett 525,1 milliárd lejhez (125 milliárd euró) képest.

Az IMF és a román kormány ezzel a módosítással együtt véglegesítette a jövő évi költségvetés-tervezetet, amit a román kormánynak mielőbb a parlament elé kell terjesztenie elfogadás végett.

A tárcavezető szerint a parlament január 15-ig elfogadhatja a tervezetet, így 2010. január 20-a után az IMF küldöttsége várhatóan ismét a román fővárosba utazik a második felülvizsgálat véglegesítése érdekében. Az államháztartási hiány változatlan maradt, így a román kormánynak az 5,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt kell tartania 2010-ben.

Pogea szerint jó esély van arra is, hogy Románia februárban megkapja az IMF harmadik hitelrészletét, és ezzel egyszerre a negyediket is folyósíthatja a nemzetközi pénzintézet, amit eredetileg márciusra terveztek.

A harmadik, 1,5 milliárd euró értékű hitelrészletet Romániának már decemberben meg kellett volna kapnia, de a nemzetközi pénzintézet elhalasztotta az átutalását a bukaresti kormányválság miatt.

Románia márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú készenléti hitelmegállapodást.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×