Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A román gazdaság 2010-ben a tervezetthez képest jobban nő az IMF szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román gazdaság 2010-ben a korábban tervezett 0,5 százalékhoz képest 1,3 százalékkal nő majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a román kormány legfrissebb közös becslése szerint.

Ezt Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter közölte szerdán miután az IMF Bukarestben tartózkodó küldöttsége találkozott a román kormány tagjaival.

A tárcavezető szerint a román hazai termék (GDP) a felek becslése szerint a jövő évben eléri az 538 milliárd lejt (128 milliárd euró) a korábban tervezett 525,1 milliárd lejhez (125 milliárd euró) képest.

Az IMF és a román kormány ezzel a módosítással együtt véglegesítette a jövő évi költségvetés-tervezetet, amit a román kormánynak mielőbb a parlament elé kell terjesztenie elfogadás végett.

A tárcavezető szerint a parlament január 15-ig elfogadhatja a tervezetet, így 2010. január 20-a után az IMF küldöttsége várhatóan ismét a román fővárosba utazik a második felülvizsgálat véglegesítése érdekében. Az államháztartási hiány változatlan maradt, így a román kormánynak az 5,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt kell tartania 2010-ben.

Pogea szerint jó esély van arra is, hogy Románia februárban megkapja az IMF harmadik hitelrészletét, és ezzel egyszerre a negyediket is folyósíthatja a nemzetközi pénzintézet, amit eredetileg márciusra terveztek.

A harmadik, 1,5 milliárd euró értékű hitelrészletet Romániának már decemberben meg kellett volna kapnia, de a nemzetközi pénzintézet elhalasztotta az átutalását a bukaresti kormányválság miatt.

Románia márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú készenléti hitelmegállapodást.