eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szerkesztőket nem érdekelte a Cozma-gyilkosság

A Brit Nemzeti Párt magyarországi fasiszta barátai címmel közöl cikket a londoni Times a Jobbik választási győzelméről. A szerző, Adam LeBor megjegyzi: a '30-as évek politikai nyelvezetét "az elegánsabb öltönyben" visszatért és a kezét a brüsszeli "támogatási kasszában" tartó volt kommunista elit elleni tiltakozás is gerjeszti. Megemlíti a Cozma-ügyet és a romagyilkosságokat is.

Meglepte-e a Jobbik európai parlamenti sikere?

Igen, meglepett. Csak egy mandátumot jósoltam nekik. Egyre biztosan számítottam, mert nagyon jól szervezett párt a Jobbik, amely forrásaim szerint országszerte aktív volt. Szerintem őket is meglepte az eredmény, csak nem vallják be.

Tovább erősödnek majd?

Igen, a magyar politikai paletta részei, és szinte bizonyosan bejutnak jövőre a parlamentbe.

Vajon mérsékelheti-e retorikájukat a parlamenti mandátum?

Például, ahogy Olaszországban történt a hasonló pártokkal.
Nincs hová mérsékelniük magukat, a Jobbik legális politikai párt, általában nem mondanak jogsértőt és nem hívnak fel törvénysértésre vagy erőszakra. A parlamenti mandátum moderálhatja őket, de bátoríthatja is. Magyarország törékenyebb demokrácia, mint hittük volna, így nem világos, mit hozhat egy komolyabb Jobbik-frakció a parlamentben.

Hogyan befolyásolja mindez Magyarország megítélését Európában? Máshol is vannak szélsőséges pártok ...

Igen, vannak, és aggodalmat fog kelteni Európában. De van egy olyan érzésem, hogy itt az állam nem mindenhol van befolyással az ország életére, és szerintem ezért szavaztak sokan a Jobbikra. Félnek, és rossznak tartják a közbiztonságot, aggódnak a korrupció és kormány szerepe miatt, és ez a kép csak erősödni fog.

Miért nem foglalkozott komolyabban a nyugati média a Cozma-gyilkossággal, vagy a roma-gyilkosságokkal? Nagy-Britanniában az ilyen sokkoló lenne.

Azt hiszem, igaz, hogy a nyugati médiát kissé elkerülték ezek az események. Részben azért, mert a magyarországi tudósítók a régió más országairól is írnak, és nem tudnak mindennel foglalkozni. Másrészt, amikor felajánlottam a Marian Cozma-sztorit, a szerkesztőket nem igazán érdekelte. Bár itt jelentős dolog, hogy Cozmát megkéselték, Afganisztánnal vagy Barack Obamával összehasonlítva, és Londonból szemlélve már sajnos nem az.

Valószínűleg kap olyan visszajelzéseket, amelyek túlzott politikai korrektséggel vádolják, úgy értem, van, aki ilyennek tartja, ha a romaellenes lépéseket emeli ki a média - mit mond erre?

Persze, hogy kaptam, de kiállok az írásaim mellett. A legutóbbiban sincs semmi politkorrektség, csak az események tényszerű leírása. Megemlítem a Jobbik miatti aggodalmakat és Vona Gáborral készült interjúm alapján megemlítem a Jobbik válaszait ezekre a pontokra. Arról írok, ami történik és szerintem nincs kétség, hogy ez most hír. A romák sterilizálása pedig nem Magyarországon történt, hanem Szlovákiában, de ha megtörtént, akkor az újságíró feladata az, hogy tudósítson róla.

Most adják ki Budapesti Jegyzőkönyv című politikai regényét, amely arról szól, hogy Kelet-Európában átveszi a hatalmat a szélsőjobb, Magyarországon pedig felélesztik a csendőrséget. Honnan jött az ötlet?

Már tíz éve játszottam a gondolattal, mert szeretem a politikai thrillereket. A könyv nem igazán a szélsőjobb hatalomátvételéről szól. Az alapját egy II. világháborús amerikai hírszerzési anyag adja. Eszerint a náci vezetés a katonai vereség után is fenn akarja tartani gazdasági befolyását Európában. A regényben az Európai Unió egyfajta frontintézménye ennek az összeesküvésnek, a magyar és a szlovák szélsőjobb pedig eszköz, és nem az események mozgatója.

Magyarországon sok olyan emberrel találkozhat, akik szeretik az összeesküvés-elméleteket...

Igen, ez rám is hatással volt, de ez nem csak magyar jelenség, látható az összes posztkommunista országban, Törökországban is, olyan helyeken, ahol az emberek sorsát évszázadokon át külső erők határozták meg. Még Nagy-Britanniában is nagyon népszerűek voltak az összeesküvés-elméletek a '80-as években, amikor az ország kaotikus állapotban volt. Amikor tehát az az érzés uralkodik, hogy a kormány nem ellenőrzi a dolgokat. Egy fiatal demokráciában, amely még az útját keresi, próbálja kitalálni, hogyan lehetnek függetlenek az intézmények, erős a parlament, szóval az ilyen helyzetben, mindig lesz egy olyan benyomás, hogy külső erők vannak a háttérben, mert ez volt Magyarország sorsa ötszáz éven keresztül.

Nyugati újságíróként hogy látja, hasonlítani fog valamikor ennek a térségnek a politikai kultúrája a nyugatira?

Hát, ez attól függ, mit értünk "Nyugat-Európa" alatt. Itt van Olaszország. Nem épp egy követendő példa, pedig Nyugat-Európa része. Magyarországon sem álmodnának arról, amit Berlusconi mond, hogy táborokba kell zárni a romákat és mindenkiről ujjlenyomatot venni. Vagy ott van Hollandia. Ott is jól szerepelt a bevándorlásellenes szélsőjobb, olyan középosztálybeliek szavaztak rájuk, akik nem dühösek senkire. De ha az a kérdés: stabil és normális lesz-e Magyarország, nagyon remélem, hogy az lesz, de azt hiszem, egy kicsit tovább fog tartani, mint gondoltuk.

A könyvről többet is megtudhat Adam LeBor: www.adamlebor.com

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×