eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Vallási feszültséget okoz a sertésinfluenza

Az összeset meg kell ölni - ezt az ítéletet hozták az egyiptomi hatóságok az országban nevelt sertésekről, azt követően, hogy a mexikói eredetű H1N1-influenza több országban is megjelent. Az ügy vallási feszültséget is okozott az országban, mivel a sertéstenyésztők kisebbségi keresztények.

Kövekkel dobálták meg a hétvégén Egyiptomban a rendőröket, akik azok védelmében érkeztek az egyik kairói kerületbe, akik meg akarták kezdeni a sertések kényszervágását. Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és szakértők is aláhúzták, hogy a sertéshús fogyasztása nem terjeszti a H1N1 vírust, a parlament nyomására a kormány elrendelte az összes Egyiptomban nevelt disznó - több százezer állat - levágását.

Szakértők bírálták a döntést, különösen, hogy Egyiptomban nem okozott megbetegedést a sertésinfluenza. Azt azonban megjegyzik, hogy a vírust beteg sertésektől is elkaphatja az ember, különösen, ha zsúfolt disznóólak közelében tartózkodik. A lépést egy kormánypárti lap szerkesztője is bírálta, aki szerint ennyi erővel már embereket is meg lehet ölni, mert ők terjesztik a vírust. Sőt, a döntést még a sertéshúsfogyasztást vallási okokból elutasító, ellenzéki Muzulmán Testvériség nevű párt is átgondolatnak nevezte.

A vasárnapi tiltakozás során a rendőrség szerint 50-60, a helyi média szerint több száz gazda tiltakozott. Egyiptom muzulmán ország és a hívők számára tilos a sertéshús fogyasztása. A 80 millió lakos közül azonban 8 millió kopt keresztény. Nagy részük középosztálybeli, de a szegényebbek eddig szabadon tarthattak sertéseket.

A gazdák egyben szemétfeldolgozással is foglalkoznak és az élelmiszerhulladékkal etetik az állatokat. Most a kormány 300 ezer állat levágásáról döntött, egyben komoly anyagi csapást mért rájuk. Ráadásul vannak, akik a lépést keresztény-ellenesnek tartják.

A kormány azt állítja, hogy kompenzálja a gazdákat: 45 dollárt ad az egészséges, és 5 dollárt az influenzás állatokért, más jelentések szerint 180 dollárt fizetne az állatokért. Kérdés, miből fogja finanszírozni az összes elpusztítandó állat vizsgálatát. Az egészségügyi minisztérium azt is megígérte, hogy az egészséges állatok húsát lefagyasztják és a sertéstartási tilalom eltörlése után visszaadják a gazdáknak. És felmerült az is: ha nem lesznek sertések, visszaesik majd a szemétfeldolgozás is.

2006-ban, a madárinfluenza idején Egyiptomban 25 millió baromfit pusztítottak el, és sokak szerint most is csípőből tüzelt a kormány. Kopt vallási vezetők ugyanakkor támogatják a kényszervágást, mert így szerintük nem lehet majd a keresztényeket okolni az esetleges fertőzésekért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×