eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Verseny nélkül osztják fel az iraki olajmezőket

Néhány héten belül hivatalosan is bejelentik, hogy négy nagy nyugati olajcég visszatérhet Irakba, és részt vehet az olajipar modernizálásában. Az ügy érdekessége, hogy az érintett cégeknek nem kellett versenyezniük a szerződésekért, az iraki hatóságok, bizonyos jogi formulák felhasználásával, úgy döntöttek, hogy velük kötnek megállapodást. A bírálók szerint a cégek a többi versenytárssal szemben az elkövetkező két évben erős hídfőállást építhetnek ki Irakban.

Az Exxon Mobilnak, a Shellnek, a Totalnak és a BP-nek 36 éve kellett távoznia Irakból, amikor Szaddám Huszein államosította az Iraki Olajvállalatot. Most azonban végső stádiumba értek azok a tárgyalások, amelyek nyomán szerződést nyerhetnek a legnagyobb iraki olajmezők kiaknázására - írta meg nem nevezett vállalati vezetőket és iraki illetékeseket idézve a The New York Times.

Amikor a hónap végén bejelentik a szerződéskötést, akkor gyakorlatilag zöld utat adnak ahhoz, hogy a 2003-as invázió óta első ízben vezető olajcégek kezdhessenek nagy haszonnal járó tevékenységbe Irakban - jegyezte meg a lap.

A Bush elnök által levezényelt iraki háború a szkeptikusok szerint azért folyt, hogy Amerika és szövetségesei rátegyék kezüket az iraki olajra. Ha ez abban a formában ugyan nem is igaz, hogy az olajbevételek egészét kivinnék az országból, a lap szerint nem tudni, hogy az USA mekkora szerepet játszott a leendő szerződések odaítélésében. Az iraki olajminisztériumban továbbra is dolgoznak amerikai tanácsadók - tette hozzá a cikkíró.

Az olajárak csökkentése a cél

Miként Bush elnök az utóbbi hetek lobbi tevékenységével sugallta: Amerikának kevésbé az az érdeke, hogy a nagy cégek gazdagodjanak, hanem - és itt a választók hangulata is számít -, hogy megfordítsák az olajárak emelkedését, amit a kitermelés és finomítás fokozásával lehet elérni.

Az iraki olajminisztérium szerint a szerencsés kiválasztottaknak van meg az szakértelmük, amely segíthet az iraki olaj- és földgáz létesítmények modernizálásában. A cél az, hogy napi 500 ezer hordóval növeljék a kitermelést.

A minisztériummal egyébként több, mint 40 nemzetközi olajcég, vezető orosz, kínai és indiai vállalatok is szándéknyilatkozatokat írtak alá, de az iraki hatóságok végül őket kizárták, és azzal érveltek: olyan cégeket vonnak be, amelyekkel kényelmesen együtt tudnak dolgozni.

Két meg nem nevezett vállalat az utóbbi két esztendőben "ingyenes szaktanácsadást" biztosított a minisztériumnak. Hasonló tevékenységet folytatott az egyik déli tartományban az orosz Lukoil cég is, ám végül nem jutott szerződéshez.

Szokatlan a versenyeztetés elhagyása

A The New York Times megjegyzi azt is, hogy szokatlan az iparágban a versenyeztetés elhagyása, és hogy a szerződéseket még az iraki olajtörvény elfogadása előtt, egyfajta jogi kiskapu kihasználásával ítélik majd oda. A négy nagy cég ugyanis nem kap részesedést az olajmezőkből, hanem "a szakértelmét bocsátja áruba" és a mezők "karbantartására" kap megbízást két évre.

Bár ebből nem lesz gigantikus bevételük, de hídfőállást építhetnek ki, és amikor megindul a verseny a további szerződésekért, akkor már biztos pozícióban érezhetik magukat.

A lap szerint a tárgyalások részét képezi az is, hogy a cégeket ne készpénzben, hanem olajban fizessék ki. Az iraki illetékesek és az érintett vállalatok tehát azzal érvelnek, hogy áthidaló megoldásról van szó, amely "beviszi" a létfontosságú technológiát az iraki olajiparba. A fogyasztókat pedig világszerte valószínűleg kevéssé fogja érdekelni, ki profitál, ha egyszer csökkenni kezd, vagy stabillá válik a benzin ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×